Свръхчовек – слабак = Ин – Ян

Химни за Свръхчовека (1)

Понякога за секунди силният, горд, независим Свръхчовек се превръща в слаб и безпомощен. Shit happens! Болест, злополука, катастрофа. Струва ми се, че тези неща доста често сполитат Свръхчовеците, но това е друга тема.

Искам да знам дали Свръхчовеците са осъзнали тленността и крехкостта си, дали са ги забравили случайно или със силата на свръхчовешката си воля прогонват мисълта за тях.

Свръхчовеците обикновено казват, че биха предпочели да умрат, отколкото да се превърнат в безпомощни инвалиди. Защо? Защото имат доста ограничена идея за възможностите, които предлага животът. Може би биха разширили представата си за достойния живот като отделят време да опознаят живота на някой инвалид, скитник или просяк (хахахаха! Знам, че звучи екстремно, така че нека наблюдават просто живота на човек, който печели значително по-малко от тях), ако отделят време да помислят.

Но свръхчовеците нямат време за това. Те са твърде заети да преуспяват и не могат да си позволят да спрат. Защо ли? Защото ги е СТРАХ – да не би да изпаднат в положението на инвалида/ скитника/ просяка. Мисля, че ги е страх и от смъртта. Точно затова нямат време да мислят за нея.

И когато загинат понеже са карали твърде бързо твърде големите си коли (бронирани или с качествени airbags и пр.), или пък понеже са ги застреляли (въпреки охраната), когато твърде бързо се развие ракът (въпреки ужасно многото инвестирани в лечението пари и въпреки изкусно направените финансови и бизнес инвестиции, които теоретично биха осигурили паричното спокойствие на поне две поколения), околните казват “Умря млад, но живя като пич.”

А аз се питам кое го караше да си купува брониран джип, да плаща за солидна охрана, да инвестира цялото си време и внимание в бизнеса си? Струва ми се, че страхът от смъртта. А кое го караше да избере толкова рисков начин на живот? Може би страхът от живота (но както споменах, това е друга тема).

Според мен Свръхчовекът е пъзльо и има нужда от помощ.

P.S. Очаквам след примерите, които използвах, да чуя коментари от рода на “Видяла лисицата, че гроздето е високо и казала, че е кисело”. Нема нужда. Наистина, нямам брониран джип и охрана, но се справям достатъчно добре. Използвах примерите с джипа за да засиля внушението. Този текст се отнася за дост а по-широк кръг от хора, в който влизат и тези, които печелят колкото мен. Става въпрос по-скоро за нагласа, отколкото за материално замерване … бронята на джипа може да бъде заменена с външни щори или спестявания, да речем …

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s