мравките

mravkite2.jpgvtajna2.jpg

“Как да се направят 4 равностранни триъгълника с 6 кибритени клечки?”

“Трябва да се мисли различно…”

Отново попаднах на преплитащи се истории. Едната е колкото и загадъчна, толкова и банална (в смисъл, че я схващам като вечна). Другата е колкото ясна, толкова и нова.

Кое би накарало безработен ключар ( който отказва нощни смени, защото се страхува) да се спусне в безкрайно дълбоко мазе, в което е предупреден да не влиза, и то в специално писмо от вуйчо си, което отваря след изпълнение на завещанието? Прилича на психоаналитично спускане в дълбините на душата.

Как е възможно безименни мравки да се отклонят от мисията си за да се опитат да преминат отвъд края на света? Още по-странно … кое би ги накарало да убиват братчетата си…

Не знам! Имам още 50 страници. И да не открия отговор на важен въпрос, няма да съжалявам, понеже си намерих ново хоби –мравешката цивилизация. Отново съм изпълнена с недоверие към науката …откъде пък хората биха могли да знаят как виждат и какво си говорят мравките, да не говорим пък за това какво мислят. И защо са толкова сигурни, че хората са венецът на еволюцията? Защото са най-добрите убийци ли? Айде, де! По-добри от вируса на СПИН?!? Или защото произвеждат най-съвършените технологични продукти? А дали хората сами са произвели първите прецизни технически средства, с които да произвеждат прецизни технологични продукти? ОК, ОК, усещам, че се отдалечих от темата … Айде, обратно в книгата! Връщам се след 50 страници!

Тук съм за да ви кажа, че повечето хора биха възприели тази книга като научна фантастика. А ако посмея да твърдя, че е научна теория, Лъчо ще поиска научни доказателства…Преценете сами…А ако Лъчо не беше толкова мързелив, щеше да понапредне с френския и да прочете някой от научните трудове на Бернар Вербер, който освен писател е истински учен- ентомолог.

Мравките, Бернар Вербер (Les Fourmis, Bernard Werber) е на издателство Colibri. Купих си я от ПИНГВИНИТЕ, а имам и друга книга от същия автор, която още чака своя ред.

Advertisements

One response to “мравките

  1. много харесвам тези книги!! чел съм първите издания, пак на колибри, преди около.. 10-ина години? нещо такова. хубаво напомняне да ги разлистя отново. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s