еврейски сън

menase1.jpgmenase2.jpg

Kакво означава да сънуваш историйка, която не само се случва, ами и бива разказвана – чуваш гласа на разказвача, а после своя собствен когато произнасяш някоя реплика? А ако в гласа на разказвача разпознаваш разказвача на книгата, която си прочел снощи?

ИЗГОНВАНЕ ОТ АДА се казва книгата, а гласът на разказвача е същия като от БЛАЖЕНИ ВРЕМЕНА, КРЕХЪК СВЯТ, която четох и рекламирах във форума. С благоговение си преписах заглавието на немски: Die Vertreibung aus der Hoelle от Robert Menasse – още една книга, заради която си казвам, че трябва да науча немски.

Успя ли да стигнеш дотук? Това беше нещо като тест. Ако не ти пречи да четеш неща, които биха отегчили любителя на трилъри, можеш да пробваш и тази книга. Спокойно! Не е пълна с природни картини, нито с твърде много статични, пълни с прилагателни описания … по-скоро изобилстват мислите, вътрешните монолози.

За награда, че стигна дотук, ще ти кажа за какво става въпрос – за една от темите, по които съм запалена откак прочетох книжка със статии на Айнщайн – ЕВРЕИТЕ. Книгите на Менасе, макар и не документални, а романи, отговарят на двете ми важни изисквания за книги за евреи – да не са нито анти-семитски, нито ционистки.

В книгата се преплитат без очевидна връзка (ако не забележиш някои детайли, ама и да ги пропуснеш, книгата не губи чара си) между герои и събития ДВЕ истории. Едната започва около откриването на Новия Свят, а другата през 90те години на 20 век, но най-вече спомени от 70те, но и 50те и 60те.

Ако си чел ТО на Стивън Кинг, ще забележиш, че двете истории се преплитат по точно толкова елегантен начин, за да ти подскажат, че за неколкостотин години може да не се появи нищо ново под слънцето, колкото и моди да се сменят от времената на Рембранд (широкополи шапки и остри бради) до днес, когато можеш да видиш елементи от 70те, когато не всеки тийнейджър в Западна Европа е бил наясно с функционирането на кутийките за Кока-Кола.

Ужасно съжалявам, че корицата на българското издание не изглежда като тази на австрийското, на която е отпечатан портрет на единия главен герой, рисуван лично от РЕМБРАНД … което отново ме сепва с въпроса за автентичността.

Не, не, все ми е тая дали фактите в книгата отговарят на истината. Точно толкова малко му пука, колкото и ако бях християнка, прочела ШИФЪРА НА ЛЕОНАРДО. И да не е вярно е добре измислено. И все пак, любителите на истината може да се заинтригуват от факта, че в книгата се споменават автентични заглавия на книги и имена на личности. За мен те са отправни точки в пътешествието в изследване на “еврейския въпрос”… и не само.

Ако в сърцето ти има бучка замръзнал анти-семитизъм или ционизъм (чувствата, които ни карат да виждаме евреите в светлина, която ги откроява на фона на всички останали народи по начин, който не ми допада), тази книга ще ти дойде като горчив ироничен чай, който е достатъчен за да те излекува … освен ако болестта ти не е в ужасно напреднал стадий.

Ооох, понякога сантиментално си мечтая да бях родена в отминали, по-одухотворени времена, когато си можел да научиш за важните събития в Америка поне све седмици по-късно, но пък си можел да седиш на тревата в Амстердам и да слушаш безплатно самия Декарт и да гледаш как хвърля котки в реката, за да илюстрира теорията си. Или пък в онези времена, когато студентите в Западна Европа са лепили марксистки плакати и са раздавали троцкистки позиви, след като са сънували Ленин … по време на Желязната Завеса.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s