не на мене тия

global_warming_chicken_little.jpg

Ако пуснеш жаба е тенджера с гореща вода, тя ще изскочи навън, следвайки инстинкта си за самосъхранение. Ако, обаче, я пуснеш в тенджера с хладка вода и включиш котлона, затоплянето ще е бавно, жабата няма да усети, че е в опасност и ще се свари.

Промените в Германия са ставали постепенно, заради което евреите не са се почувствали в истинска опасност и не са напуснали страната докато все още е било възможно.

От 70те години насам ни предупреждават за предстоящите катаклизми, които ще настъпят в резултат от човешката дейност. За глобалното затопляне става въпрос, човече!

Защо не чуваме предупрежденията на водещите световни учени, въпреки единодушието им по въпроса? Защото ни е по-удобно да вярваме, че това, което казват не е факт, а недоказана теория, защото не сме прочели за това в учебниците. Нима някога учителите са вземали насериозно опазването на околната среда? Е, не че не е имало такива уроци, но те винаги са били смятани за пълнеж и претупвани.

Да си загрижен за околната среда у нас се смята за ексцентрично, навяващо хипи-романтика занимание за безгрижни търтеи-интелектуалци, които просто си нямат друга работа, освен да си чешат езиците.

Ако беше наистина сериозно, щяха да пишат по вестниците. Дали? 50% от материалите в медиите изразяват съмнение относно това, по което учените са 100% съгласни. Но нима ние ежедневно попадаме на становищата на учените? Естествено че не. Ако нашите медии помолят учен за статия или интервю, то той ще е историк, който да покаже величието на българина. Ако ли поканят друг, отегчено ще превключим на друг канал и възмутено ще отбележим, че за особняците съществува канал Discovery и не е почтено националните телевизии да досаждат. Много по-HOT е да се говори за сестрите в Либия. Много по-COOL е да си скептичен. А върхът е да си циник и познавач на световната конспирация.

Винаги подозираме световната конспирация в едно, а никога в друго – така е по-удобно. Никой не подозира световната конспирация в това, че работи за тези, които съсипват природата и ни убиват бавно в името на това да не си мръднат пръста и да продължат да печелят по стария начин. Подозираме световната конспирация в това, че се опитва да попречи на нас, гениалните измъчени българи, да живеем по удобния стар начин, с цел, разбира се, да забогатеят други.

Преди време постнах едно видео за глобалното затопляне. Започваше с реч на Тони Блеър. Точно затова се стреснах и се разплаках – защото Тони Блеър не ми изглежда да е в позицията да лъже или пък да говори без да е проверил достатъчно факти.

Вярвам на Ал Гор, който още от колежа следи процеса на глобалното затопляне и от 70те години непрекъснато предупреждава за него американските законодатели. Факт в, че те не са се трогнали до ден днешен. Днес Ал Гор е изнесъл над 1,000 презентации по темата по целия свят. Непрекъснато пътува за да говори лично, на живо.

Не на нас тия! Ал Гор или има личен интерес да разпространява подвеждаща информация, или нищо не разбира. Същото се отнася и за световно известни учени като Карл Сейгън и Стивън Хокинг. Нали гледаме телевизия и четем вестници.

* An Inconvenient Truth, филмът на Ал Гор се намира много лесно в мрежата.

Картинката е на Clay Bennett

Advertisements

5 responses to “не на мене тия

 1. супер пост!

  „Много по-COOL е да си скептичен. А върхът е да си циник…“

  чудесно казано. не съм привърженик и на крайните еко фанатици. но е хората, които говорят в стила „е ок, само 20 сантиметра покачване на нивото на океана – най-много някой плаж да се посмали“, никак не разбирам. особено, когато аргументите им са – е хубаво де, правите прогнози, ама тука нещо методологията ви за прогнозиране малко куца, така че едва ли ще се случи. gah!!

  още един път – woo! yay! hoopla!! за поста 🙂

 2. Хубав пост. Надявам се повече хора да осъзнаят това.

 3. благодаря за похвалите 🙂 сега ако искате, заповядайте и в неофициалния блог, където се вихрят дискусиите обикновено 🙂

 4. Здравейте Лидия, макар да сте написала че може, все пак да попитам, може ли да публикуваме този текст на http://www.az-jenata.com?

 5. може, разбира се 🙂 радвам се, че ви харесва 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s