грухтопия

 

 

lolitka3.jpg

Най-щастливите хора на света са африканците и латиноамериканците. Българите са сред най-нещастните.

Това са резултати от сравнителни изследвания на културата. Ако не си чел някоя от издадените от “Класика и стил” книги, то поне си чувал за тези статистики от телевизията.

Как се правят такива изследвания? Задават се въпроси на големи извадки от населението и разбираме как се самоопределят хората. Щом някой казва, че се чувства щастлив, едва ли ще сме прави ако го наречем нещастен и обратно.

Учените глави, обаче, затова са учени, за да анализират резултатите от изследването и да ни предложат обяснение на явлението. Ето как обясняват разликите в субективното усещане за щастиие / нещастие:

Според учените, някои култури се чувстват нещастни, понеже имат ужасно много задръжки. Те се чувстват подтиснати, защото не смеят да изразят себе си, подтискат чувствата си, и в резултат не си позволяват да бият когото си поискат, нито пък да се сношават с когото си поискат.

Винаги ли ще сме нещастни? Спокойно, ситуацията се променя. Мисля, че има предпоставки да се превърнем в щастлива нация. Все повече млади хора могат да си позволят да изливат чувствата си под формата на физическо и вербално насилие над хора, рушене на обществена собственост, както и все повече секс от все по-ранна възраст. Имаме си и достъп до телевизии, които предлагат латино и афро ролеви модели под формата на музикални клипове и сериали.

Кое, обаче, продължава да пречи на тези млади хора да бъдат истински щастливи? Нуждата да бъдат смятани за cool. Е, навсякъде по света хората искат да минават за готини, но някъде този имидж е по-лесно достижим, другаде не толкова. Тук не е достатъчно да се появиш в дрешките на любимата си чалга или рап звезда. Ценностите, с които си израснал включват още и скъп мобилен телефон, хубава кола, жилище, алуминиева дограма, дипломи. А тези неща струват пари.

За да изкараш тези пари се налага да си размърдаш задника. Тук парите се изкарват основно от родителите, понеже децата трябва да вземат няколко дипломи, не бива да се разсейват, пък и бива да си поживеят малко.

Ето откъде идва разликата между поколенията. Едните си позволяват да си поживеят, а другите не. Едните изкарват парите и се сдухват, за да е възможно другите да харчат и да се кефят.

Ако родителите спрат да налагат скъпоструващи ценнности, всички ще бъдат много по-щастливи, защото няма да въздишат по недостъпния лукс, няма да се трепят да изкарват пари заради него.

Тогава България ще стане истински рай – всички ще хапват евтини кренвирши и туршия, ще пийват домашен алкохолец, ще носят лъскави дрешки от пазара в Димитровград, ще гледат сериали, чалга и кеч. Раждаемостта ще се повиши.

Тук, обаче, е редно и държавата да си е на мястото. Ако иска повече население, да му построи жилища, в които то да живее безплатно, да осигури големи помощи, за да се хранят и обличат децата. Все пак ние сме цивилизовани хора, а не африканци или латиноамериканци.

Груууух!

* ако искаш да разгледаш снимчици на съученичките на дъщеря си, можеш да намериш в сайтовете за запознанства.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s