да го духат бедните

 

 

massage.jpg

Господ очевидно си знае работата, след като не дава всекиму толкова много пари, че да колекционира кожени палта, джипове и самолети.

Ако всеки разполагаше с властта и правото на парите, представяш ли си в какъв свят щяхме да поживеем преди да се избием? Не само щяхме да изчерпим ресурсите, но и да скапем околната среда.

Пък и кой щеше да произвежда всичко, което желаем да консумираме? Кой щеше да ни го продава любезно? Да не мислиш, че ако имах толкова пари щях да стана касиерка в супермаркет, ей така, понеже обичам да се раздавам?

Когато коментираш парвенюшки изблик на някой олигарх, спри и преброй до 10 вместо да изстреляш “Дай, Боже, всекиму!” Така или иначе ще ти кажат, че завиждаш, че не си от онези толкова работливи хора, на които е нужен частен самолет, та затова не можеш да схванеш идеята, че това е крещяща необходимост, а не лукс.

И преди да съжаляваш бабичката, която гледа с копнеж баничката на витрината, хубаво помисли какво щеше ТЯ да направи ако имаше толкова много пари. Помисли дали, освен това, не би предпочела да ги спечели по най-лесния начин.

Богатството не е порок, нито бедността е добродетел. КОЛКО или КАК изкарваме и харчим пари е по-важният въпрос?

О, да, бедността притиска много хора да крадат и убиват за да оцеляват, да работят за есплоататори на човешки труд, здраве, околна среда, да стават наемни войници. Много бедни не правят тези неща, понеже не им стиска или ги мързи. А колко са тези, които не проявяват никакво милосърдие с оправданието, че точно те имат нужда от него? Колко са бедните, които не правят горните неща поради туй щото имат други ценности?

Милиардите бедни, за които ни се свиват сърцата, са точно като мухите. И мрат като мухите. И СЛАВА БОГУ!

Да не дава Господ утре да осъмне всеки от тях с парите на Николай Банев в джоба си. За да осерат света дори не е нужно да им дава колкото на Бил Гейтс.

А какво би направил ТИ, ако имаше безкрайно много пари? Ще си купиш ли самолет или ще раздаваш всекиму да си купи поне по един джип? Отдай се на сладки мечти и побързай да ги споделиш в коментар.

Advertisements

9 responses to “да го духат бедните

 1. Да помечтаем за свободата викаш?

 2. за каквото искаш 🙂 ама давай коментарите в другия блог, да са да едно място 🙂

 3. Прав си, без дори и да подозираш колко. Ако на света имаше само хора като описаните в статията, човешкият род отдавна щеше да е изчезнал от лицето ан Земята. Типичното консуматорско съсловие, за което парите са не средство, а цел, е обречено на застой в пространството. Истинският прогрес идва благодарение на хора, които имат цел да живеят по-добре, а парите да са само едно средство, една сигурна основа.
  И още нещо. Много хора се стремят към повече пари, защото смятат, че това ще направи живота им по-пълноценен, по-щастлив, по-безметежен. Но неслучайно е казано, че щастие с пари не се купува. Нито здраве. Нито живот. Каквото на човек му е писано, дори и да се казва Бил Гейтс, не може да го промени.

 4. е, то такива хора колкото искаш, ама нямат пари 🙂

 5. Зависи от гледната точка. Според такива като въпросната госпожа от списанието може и да са бедни, но от тяхна не е така. За големите успехи не винаги парите са най-важното. Без духа си остават само една съставка.
  Сигурна съм обаче, че има и други, доста по-богати и от въпросното семейство, за които състоянието им е само основата, а не и стените, и покрива.

 6. Ех мацкааа, накрая го духаме всички. Преди тва само много говорим.

  И плюскаме, разбира се:-)

 7. Лидия, напълно съм съгласна с Вас!

 8. Донякъде си права. Добре че Бог не ти ги е дал тези пари 🙂

 9. благодаря за коментарите 🙂 айде идвайте в неофициалния блог! там можете да коментирате същите теми, но с повече хора 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s