mu-shin_empty_mind.gif

Смисълът на регресивната терапия / психоанализата е да те върне до една точка (не до зачеването или до Големия Взрив), в която да се осъзнаеш като свободен от всичко, което е било, свободен да поемеш отговорност за себе си.

Точката е произволна, но тя е холограма на живота ти дотук, затова може да бъде чудесна илюстрация, чрез която да ти бъде преподаден урока да оставиш на мира хората и обстоятелствата и да погледнеш себе си, да откриеш какво си призван да бъдеш (т.е. какво истински искаш да бъдеш) и да започнеш да работиш по въпроса.

Терапията служи за това да те освободи, да опразни главата ти. Оттам нататък ти решаваш с какво да я пълниш. Нищо чудно някой ден отново да е нужно някой да опразва главата ти.

Ако нямаш време и пари за терапия, можеш да си припомниш, че миналото си е минало. Единственото, над което имаш власт е сега. Но не забравяй, че каквото посееш сега, това ще пожънеш по-късно. А миналото … както казват физиците, всъщност умът ни променя и миналото, но … ако го оставим на мира, ако не го наблюдаваме непрекъснато …

Умът ти бяга назад? Научи го да не бяга. Ти си единственият му господар.

Как? Като тренираш фокусиране върху пламъка на свещ? Ммм, на първо време можеш да започнеш с подреждане и чистене да жилището си ( и офиса!). Изхвърли всичко, което не ти помага да се чувстваш добре и да се развиваш. Остави го в чисти найлонови торби край кофите за смет. На когото е нужно, ще го вземе. А ти ще отвориш място, за неща, които наистина ти трябват, които ти харесват.

Да, позна, използвам отпуската си да чистя. Става бавно, защото следвам естествения си флегматичен ритъм. Не се опитвам да направя нещо, което да снимат за списание “Идеален дом”. Просто се отдавам на превръщането на всяка точка, която си избера в нещо хубаво (няма да мина през всички точки през тази сесия).

Когато бързам, се справям също толкова бавно. Само дето се тормозя през цялото време.

Болестта е нарушение на естествения ти ритъм, казват суфиите.

Марфа, изпращам ти звучни целувки по бузите :D

* Не е ли забавно йероглифът, който означава празен ум да е толкова завъртян?

Advertisements

2 responses to “

  1. Много ти благодаря 🙂 Всъщност, това с изхвърлянето адски ми допадна. Найш ко, ако река да хвърлям всичко, май ще трябва да си цаня един ТИР и да мятам в него директно през прозореца… 🙄 Ама пък не пречи да изхвърля някои неща, дето не са чак за ТИР.

    Всъщност, още щом се прибера, живот и здраве, се захващам с работата върху себе си! Обещавам! 😀 :mrgreen:

  2. хихихихи! знаех си аз, че съм един месия 😛

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s