хич не ме ***

 et_drew_small.jpg

Христос возкресе! Няма как будист или мюсюлманин да не вярва в това.

Чета книгата “В какво вярваме, но не можем да го докажем”. Звучи ми доста банално и разочароващо велики учени да посочат като фундаментално свое вярване съществуването на живот извън земята. Big deal!

Какво значение има дали другаде има живот, дали е разумен и дали ще се срещнем с него?

Не е ли по-важно да се учим да съжителстваме и комуникираме с живота, който ни е под носа? Има хиляди живи видове на земята. За повечето от тях не само че не сме чували, но не ни и пука. Като че най-важното е екзотичността, а оттам и сензационността на някой вид.

Опитали ли сме се да разберем домашните любимци? А мухите, бактериите, хлебарките и комарите, с които съжителстваме? Микробите, Лъчо, микробите!

Седим и се чудим дали извънземните са добри / лоши / умни / глупави / красиви / грозни. На базата на какво? На сравнението с нас. Защо толкова се интересуваме от тях? Зашото си ги представяме човекоподобни.

Те, марсианците, се смятат за по-близки до нас, отколкото собствените ни съседи с друго вероизповедание или хранителни и развлекателни предпочитания. По-близки са ни от хомосексуалните ни братя и сестри ако сме хетеросексуални. По-близки са ни от Исус или Буда, които повечето от нас (въпреки че пращат усърсно SMS с “Христос Возкресе!”) смятат за теоретично невъзможни типове – too good to be true

Ами ако марсианците се окажат хомосексуални хлебарки, които настояват да се сприятелят с нас? Как ще постъпим с тях, скъпи приятели и съседи?

Христос възкръсна в името на … ?

Advertisements

6 responses to “хич не ме ***

  1. А защо пренебрегваш червеите?

  2. те са достатъчно заети с кока-кола 😉

  3. „Христос възкръсна в името на … ?“ – в името на каузата си.

  4. а каква е неговата кауза?

  5. Имам само мисли и предположения, естествено…не смея да се впускам тук в разсъждения аз как разбирам нещата и какво си мисля за Исус, че ще ми трябват много думи – повече, отколкото е нормално за коментар на блог 😉

    Накратко, за каузата си. Това, в което е бил убеден, че е правилно, и си го е извървял докрай, както и много други силни личности в историята. Малко са такива хора, такъв е бил Ботев например, Левски, и др. Които вървят по пътя си съгласно закона вътре в себе си (както го казва Кант), независимо от това какво им струва. А възкресението – независимо дали е истина или литературен похват – е като „утвърждаване“ (тъпа дума, но точна сега..) на тази кауза, признаване, че не е било напразно. Може би, в отговор на въпроса ти – възкресението е в името на това, че е имало/има смисъл да бъдеш верен на себе си, на закона вътре в теб, макар че не е лесно.

    А може би като не мога да се изразявам кратко, по-добре да си мълча :))

  6. и какъв е бил законът в него? чувствай се свободна да обясняваш с колкото думи ти идва отвътре 🙂 има достатъчно място, а аз обичам да чета 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s