ромска авантюра 5

Не че не вярвам в доброто и човека, обаче се притеснявам, защото нямам ясна визия за тези хора в бъдещето. Има и ужасно важни неща, които не знам, с които нямам опит. За пръв път през живота си имам сериозен дефицит от идеи. Това е доста фрустриращо. Затова и поствам тези текстове. Не само да ви покажа един непознат свят, който съществува под носа ни. Не само за да намекна, че в подобна ситуация могат да се окажат (и се оказват) и бели хора, дори и със собствено жилище, дори и с истинска диплома за завършено средно или висше образование в джоба. Имам нужда от идеи и съвети.

 

Дотук идентифицирах следните цели:

НАКРАТКО:

Физическо оцеляване

до получаването на първите доходи от работа – надявам се след около 20 дни да започне сезонът, който на първо време ще им осигури двуседмична работа. После ще чакат известно време да пораснат растенията. После прашене. После пак чакане. После бране…

Намиране на работа извън селското стопанство

на мъжете на първо време – двама (евентуално трима, ако се завърне този, който се опитва да се справи в София; има и четвърти, който има астма и т.н. и не може да върши тежка работа). Мисля, че тука има една тънкост. Ромите май си имат влияние на кланове и групички, а оттам и територии … мисля, че няма как да се появят на хамалската пиаца, например, където групи градски роми владеят улицата.

Ограмотяване

            Професионално обучение

            Създаване на умения за

търсене на работа, разпределяне на бюджет, комуникация с бюрократични институции, бизнес умения (колко от нас ги могат тия неща?)

            Изпращане на децата на училище в съседното село

            Създаване на семеен бизнес

 

Подробностите са в неофициалния ми блог

Advertisements

2 responses to “ромска авантюра 5

  1. Може да прозвучи злобно и събсем не по темата, но „неофициалният ми блог“ звучи толкова нелепо, че тотално поставя под съмнение всичко написано по-горе. Което така или иначе не разбрах с две прочитания. Извинявам се за негативния тон, наистина.

  2. „официалният“ излиза в блогосферата, която не искам да натоварвам с всичко, което пиша. затова имам и друг блог. а това, че не си разбрал се дължи на това, че вероятно не си чел останалите части от историята. тази беше петата част.

    двата блога са свързани с линкове. нито един от тях не е тайна 🙂

    и аз не разбрах от 5 прочитания какво искаш да кажеш 🙂 ако искаш да разбереш за какво става въпрос, отиди в другия блог и кликни на категорията „социално предприемачество“ – там са и петте части.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s