Кой е Никола Русев?

“Никола Русев е пет пъти по-човечен и мъдър от Селинджър”, прочетох в един форум. Да, ама Селинджър е 5000000000000000000000000 пъти по-известен. Искам да поправя тази несправедливост.

Все още не съм потърсила да прочета пиесите му, които съм сигурна, че се играят прекрасно на сцена, след като миналата година гледах една в хасковския театър ( “Жени ми се, та ми се плаче” с оригинално заглавие “Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена”).

По сценарии на Никола Русев се направени филмите “Къщи без огради”, “Щурец в ухото”, “Роялът”, “Константин философ” (откъде бих могла да намеря последния, например?). Нереализиран остава, за съжаление, сценарият му за многосериен телевизионен филм “Жива вода”, който става основа на книгата “Приказка за Стоедин”.

В мрежата не се намира много за Никола Русев (1932 – 1990), роден в Берковица и завършил режисура във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, днешният НАТФИЗ. Не знам защо са го съкратили и преждевременно пенсионирали. Заради това ли е починал същата година, 3 дни след като е навършил 58?

Аз ще пиша за “Приказка за Стоедин” и ще се радвам всеки, който е чел нещо от Никола Русев или го познава или е чувал за него да драсне нещо тук.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s