Приказка за Стоедин

enchanted_forest1.jpg

Ако си приятел на мъдростта, не може да не си приятел на приказките. Така мисли и дядо ти Аристотел. И двамата смятаме, че за да пораснеш, трябва да четеш приказки. От ония, хубавите, в които мъдростта е повече от “специалните ефекти”.

Знам, че обичаш специалните ефекти, че не обичаш приказките да имат край. Тогава ти предлагам дълга приказка с основния комплект вълшебства – юнак, тръгнал на опасно пътешествие да търси нещо, което не се знае къде е, вълшебни помощници, зли магесници, които пречат, царе, принцове, царедворци, вълшебни предмети и омагьосани плодове.

Времето и мястото наподобяват средновековна България, което прави книгата не само учебник по мъдрост и хумор, но и по архаичен български език, което е още едно от нещата, заради които често спираш, за да пориташ от смях и да намериш жертва, на която да прочетеш пасажа.

Признавам, че магиите са доста старомодни, а обемът е само 300 страници, но Хари Потър, Властелините и Дядо Прасовците RULE само защото още не се е родил преводачът на “Приказка за Стоедин”.

Ако си фен на фентъзито, да знаеш, че тази книга се възхвалява от hardcore фентъзи фенове. Ако фентъзито, Хари Идиотър и Властелинът на задръстените те убиват от скука, не обръщай внимание на това, което казах на фентъзи феновете.

Не си чул за тази книга, защото преди няколко години я издадоха за втори път в неголям тираж. Не забравяй поговорката, че човечеството е спечелило най-много от книгите, от които книгоиздателите са изгубили.

 Аз Стоедин. Аз Стоедин. Аз Стоедин.

Advertisements

7 responses to “Приказка за Стоедин

 1. „Приказка за Стоедин“ е една от любимите ми книги. Имам късмета да притежавам екземпляр от първото издание и като видях корицата на второто се втрещих. Толкова ли не можаха да използват оригиналните илюстрации?

 2. и аз повече харесвам първото издание. корицата на второто не ми харесва, не харесвах и вътрешните илюстрации, но при поредното четене взеха да ми стават симпатични и даже да ми се виждат доста добри някои. имат атмосфера 🙂

 3. И за мен е една от любимите ми книги. В разстояние на десетина години съм я прочел 4 пъти от корица до корица и от време на време съм препрочитал отделни фрагменти, и всеки път съм я възприемал по нов начин. Вече няколко пъти като я видя по книжарниците я купувам (защото наистина се намира рядко) за да я подаря на някого.

 4. Евал(л)а на Емо за коментара. След него просто нямам какво да добавя. Радвам се, че популяризираш Никола Русев, той е явление 🙂

 5. Pingback: Стоедин « Ни бряг, ни бряг… Ни бряг, ни дъно.

 6. Ако мога да запитам. Може ли
  някой да ми помогне от къде да си я купя?
  все 1 дали онлайн или кеш

 7. ако не е изчерпан тиражът, може и да се намери – хеликон, да речем, онлайн да се поръча. ако е изчерпан, а много искаш да я прочетеш, мога да ти я фотокопирам и изпратя 🙂 предполагам, че я има и в библиотеките 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s