център фонд за лечение на деца и т.н.

Има най-различни кампании за набиране на средства за лечение на деца, които се нуждаят от скъпо-струващо лечение. (Само децата ли го заслужават и какво се случва с възрастните е друг въпрос).

Имаше една голяма кампания за момиченцето Дарина. Беше успешна. Сега се използва като база за събиране на помощи за други деца.

Много неща се изписаха за това. Повечето бяха гневни. Особено след смъртта на Дарина тези дни. Едни обвиняваха държавата. Други безразличните граждани. И така нататък.

Не следя внимателно публикациите около тази кауза, но Марфа се възмути, че нямало държавен фонд, който да помага на тези деца и аз си спомних, че такъв всъщност беше създаден. Мой приятел търсеше информация преди някоя и друга година как може да му удържат от заплатата за този фонд и нищо не намери. Възмущавахме се защо не го рекламират системно по националната телевизия и пр.

Ето това трябва да е този фонд. Тези, които искат да помогнат и са прегърнали тази кауза, могат да разберат повече за него и ако го намерят за надежден, да ни кажат на останалите. После да помислим как може да се рекламира, как да му се оптимизира работата и пр. Сега не ми се мисли подробно по тези въпроси. Надявам се с това да се заемат активистите на каузата. Аз после мога да помогна за популяризирането и пр.

Предлагам да не се караме, кълнем, критикуваме и пр. Ами да свършим някаква работа – кой колкото може и иска.

Хора умират всеки ден. Не мисля, че всички трябва да се чувстваме виновни за всички смъртни случаи. Знам, че сме особено чувствителни когато става въпрос за деца, но прекалените емоции не помагат да се свърши кой знае какво.

Айде, успех на активистите, които ще дадат начален тласък. Ние с каквото можем ще помагаме.

Advertisements

One response to “център фонд за лечение на деца и т.н.

 1. Чай си пусна и тука коментара:

  Ами аз нямах точно такава идея. Това е някакво нерекламирано и световно неизвестно нещо, в което участваш, ако и когато се сетиш.

  Моята идея е друга – всеки месец се удържа минимална сума, 0,50 лв. от заплатата ти и се внася във фонд., нещо като здравна осигуровка SE. И ако, не дай си Боже, се разболееш така, че да ти дотрябва трансплантация на костен мозък или нещо друго, което е толкова скъпо, че не можеш да си го позволиш, ти се отпускат пари за лечение.

  Идеята може да се доразвие: сключва се договор между Министерството на здравеопазването и да кажем свястна клиника за костно-мозъчна трансплантация в Израел. Примерно говоря. Човек, пази Боже, се разболява. Установява се, че му е жизнено необходима костно-мозъчна трансплантация, тогава по живо по здраво, човекът заминава на операция в Израел. Не само децата боледуват, родителите им също. Майката на малкия Петърчо също може да заболее от левкемия, на нея също може да й се наложи да й се прави костно-мозъчна трансплантация. Само че при една такава система ще се избегне унизителното просене на пари по телевизията.

  Представете си един милион работещи за един месец дават 0.50 лв. Това са половин милион лева само за един месец! Нали ми схващате мисълта? И няма да пращаш смс-и, на които в себестойността им е включена и таксата към мобилния оператор, а върху крайната сума се удържа данък, няма да има лотарии като българската коледа под патронажа на куцо и сакато (ейт тая история с патронажите винаги ми е била крайно неясна. Какво като е под патронажа на президента? Т’ва ко променя? До ко води? Какво помага това за крайната цел, освен че подобрява имиджа на “патрона”? А?), в които лотарии да се решава, че Иванчо може да замине за еди къде си за бъбречна трансплантация, а Марийка може още да почака за черен дроб.

  На страницата на фонда за лечение на деца чета, че през 2006-та 28 деца получили възможност за лечение. А останалите? А възрастните? Родителите на децата? А хората, които още чакат, докато съберат средства за лечение, както чакаше и Дарито, вместо да отидат да се лекуват докато още не е станало прекалено късно?

  Значи, извинявам се за дългия си пост, бая дълъг стана, наистина, но една страна, която не инвестира в здравеопазване и образование, не след дълго ще бъде населена с болен и неграмотен народ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s