стани герой. разкажи за успеха.

моят герой

След като вчера споделих един от най-големите си проблеми и поисках помощ, се отзоваха 16 души!!! Ето линк към категорията, в която ще поставям всички материали по темата.

Припомням за какво става въпрос, за да привлека още хора:

Учителка съм. Искам да мотивирам учениците си да успяват, но не мисля, че се справям достатъчно добре. Една от най-сериозните причини за неуспеха ми идват от “златната среда”, която описах в първия си текст. Във втория се опитах да нахвърля идея за инициатива.

Накратко: искам неща, които биха мотивирали ученици ( и не само) да се осмелят да мечтаят, да повярват в себе си и в света и да започнат да правят нещо, за да успеят.

Може да споделите вашите идеи и рецепти за успех. Каквото ви дойде на ум, във връзка с успеха, дори и вдъхновяващи цитати и картинки.

Но най-много ще се радвам на истории – за вас, за ваши приятели, познати и непознати, в България и извън, от настоящето или миналото, или такива, които смятате, че ще успеят в бъдещето.

ЗАЩО ИСТОРИИ?!?! Защото най-лесно се възприемат и запомнят. Защото всичко останало е прекрасно, но е все пак малко абстрактно, докато в историите виждаме проявлението на успеха, примера. А както се опитах да обясня и в предните текстове, на нашите деца им липсват ГЕРОИ, МОДЕЛИ, ROLE MODELS.

Станете техните герои! Разкажете за тези, които смятате за герои. Не е задължително непременно да идват от “златната среда”, за която разказвам. Може да са от гетото или от квартала на богатите. Това няма значение. Вярвам, че каквито и карти да ти раздаде живота, ти си този, който ще ги изиграе.

Не се страхувайте, че може да не сте добри писатели. Добрият писател е този, който пише от сърце! Не се страхувайте да издадете тайната си. Можете да останете анонимни.

Не искам да чакам да измисля перфектното решение, затова започнах да правя нещо, което ще се променя с ваша помощ.

На първо време регистрирах един блог. В него ще поствам новопостъпила информация. Всеки участник ще си има своя категория.

В страницата “Кои сме ние” пиша имената ви и слагам линк към блоговете / сайтовете ви. Ще ми се тук да драсна по някое редче за всеки и да сложа снимка, но само с ваше съгласие. Така че всеки може да драсне 2-3 изречения за себе си (някои се представят в блоговете си, като Велян, например, но все пак, би било добре да има нещо кратичко, за да може читателят да си избере от списъка). Когато ми пишете на мейла, моля уточнявайте с какво име искате да се включите, дали искате да има инфо и снимка и пр. Няма да редактирам нищо от това, което искате децата да прочетат, освен ако вие не настоявате.

Приемам всякакви идеи за промяна на вида, съдържанието на блога, обхвата на инициативата и каквото и да е. Знам, че дотук не съм направила кой знае какво. Просто исках да започна.

Пишете във вашите блогове, оставяйте коментари, изпращайте ми писма на lyd.students В любимата ми поща gmail.com Можете спокойно да ми пишете и на кирилица.

Съвет – напишете историята първо на файл, за да не стане гаф докато чакате да се изпрати писмото или коментарът.

Благодаря на всички!!!

Advertisements

6 responses to “стани герой. разкажи за успеха.

  1. Интересно решение, но ме накара да се замисля до колко е реалистично.. Все едно да буташ каруца, дето нищо не я тегли. Успехът е относителен, а понякога и нож с две остриета, и до каква степен е това, което си мислим че искаме да постигнем (дори когато вярваме и имаме енергия за това) също не е ясно. Много е трудно да хвърляш работа и сили без да виждаш цел, а това не мисля че е представата ни за успеха на други – това трябва да е собствената ни, естествена нужда да сме и да живеем по определен начин. Никой не може да помогне някому да бъде такъв. Златната среда не убива нищо – има много страни (идва ми наум поне Швеция) където не се гледа добре на стремежа да покажеш, че си повече от средата, но пък се гледа добре на усилието, което хвърляш за да постигнеш нещо. И още по-важно, усещането, че си се минал идва от средата, която при нас ти лепва етикет Неудачник, а ние масово плащаме данък обществено мнение за щяло и нещяло.

    Похвална идея, но надали примери на успех е това, което ще помогне на нашите деца да опитат поне да направят нещо, една стъпка повече от своите родители. Аз поне мисля, че те се нуждаят от свобода в главите си от малки и от толерантност към неуспех от страна на другите.

  2. чудесно, ралица! ти вече пишеш за успеха! ставаш ли една от нас?

  3. Ъмм. Благодаря за поканата, но просто нямам какво да добавя към горенаписаното, а него можеш да ползваш където и както бъде полезно.

  4. мерсиии! когато се сетиш и за друго, заповядай!

  5. Малко работа и един обед по-късно. Write me in! Само се боя да не подкопая ентусиазма..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s