update: софия, нгдек, успехът, мери чи, пейо, пикник

Мили хора,

Имам чувството, че съм липсвала толкова много време, а то всъщност беше 2-3 дни май!

В неделя ходих на пикник. Митаче, обещавам скоро ти, най-снимания на моя фотоапарат човек да получиш снимките! В това време си учи гръцкия и се подготвяй за колежа. Мислете за нова дестинация!!! Благодаря за чудесната неделя! И кажи на баща си да чете блога ми та да стане мъдър като нас, телците! А, и да кажа, че караш много по-добре отколкото очаквах. Само давай по-спокойно!

Вчера ходихме в София да подадем документите на Стоян в НГДЕК. Там беше по-хладно отколкото в Хасково и много ни хареса. София е чудесно място за хора, които не трябва да бързат за работа и имат пари за такси. НГДЕК се намира в квартал, който прилича на село. Макар и да сме като sheep in the big city, не се загубихме в този град, който ако имаше развита метро мрежа като Лондон, нямаше да буди у мен страх от изгубване. Ама аз си имам карта P

В НГДЕК бяха много любезни. Госпожата, която приема документите rulz! Видяхме се и с Яков, когото познавам от форума, както и някои негови приятели, които бяха много любезни да ни дадат напътствия за изпита, както и да ни разкажат за гимназията. Впечатлихме се от факта, че за учениците от НГДЕК е нормално да четат книги. Браво, деца! Аз прочетох “По пътя” на Керуак в 10 клас, а Буковски много по-късно. Останахме с впечатлението, че децата в НГДЕК не са суетни по отношение на облеклото. Не забелязахме преобладаващите в Хасково руси кичури при момчетата, както и преобладаващото чалга облекло при момичетата. Ако Стоян влезе, мисля, че ще е щастлив да си припомни как се свири на пиано и да стане част от група. Освен това, май ще има приятели, които са готови да се сбият за него.

Притесни ме фактът, че има малко часове по математика и че май не се гледа сериозно на английския, но това може да се компенсира с уроци. Също така ми се иска учениците в НГДЕК да знаят за повече възможности са учене по света и да имат по-разностранни стремежи от това да учат право в СУ. Ако пробват, биха били доста успешни. Веднага си направих сметката, че ако Стоян учи там, ще е добре подготвен за SAT 2 по литература и по световна история.

Ядохме пица в Трол на Витошка, взехме една пратка от сина на една приятелка и успяхме да хванем обратния автобус в 2.

Стоян се притеснява как ще се справи с транспорта, но ако влезе, ще прекараме малко време в СФ да се обучаваме. Стискайте палци да влезе и съученичката му, която е абсолютен сладур. Ще им направя по една значка с овца (sheep in the big city) и се надявам, че ще се справят.

НГДЕК още предизвиква у мен някои съмнения, но сега като четох текста на Жилов за успеха си казах, че НГДЕК, колкото и странно да звучи предвид хуманитарния акцент и слабата подготовка по точни науки е подходящо място за хора, които биха искали да правят компютърни игри. Но по темата ще пиша в раздела за образование по-късно.

В блога за успеха постнах и едно нещо на Георги, над което бива да помислите.

Радвам се, че Мери Чи ми писа мейли. По-нататък ще разкажа за това. Засега само казвам, че го смятам за знак на съдбата … нещо толкова естествено, на което по-често повечето хора не забелязват. Това, че ще се радвам Стоян да тренира в техния клуб ако отиде в София е най-малкото )

Тези дни се видях с Теодора и разбрах истината за едно от мечетата на Пейо.

Сайтът на Lee Ann нещо не се отваря. Записах си да го погледна по-късно за текст за успеха. Пишете и вие, деее!

p.s. правих безумни снимки през прозореца на автобуса с великия си 2 мегапикселов фотоапарат! ще разкажа и за това като остане време. Трябва да работяяяя!

Advertisements

2 responses to “update: софия, нгдек, успехът, мери чи, пейо, пикник

  1. Аз съм завършил НГДЕК рез ’99-та. Математика и всички останали точни науки се изучават точно колкото да се покрие някакъв елементарен минимум, сиреч въобще не ги брой. Поради тая причина видях голям зор с математиката в университета (икономика), но не беше фатално. Иначе учителите бяха много точни и подготвени. История и литература се учат така както трябва – с много четене, с много допълнителна информация, което много помага да се разберат важните неща.

    Системата за учене в гимназията е доста близка до тази в университетите (ако не и по-добра) и оцених това когато по-късно наблюдавах колегите си от университета, които определено имаха трудности да разберат, че не са в училище и не трябва да записват всяка дума на преподавателя.

    Най-хубавото в НГДЕК-а е средата за израстване и общата култура, която се получава. Завършилите НГДЕК-а имат едно самочувствие на малко по-различни от останалите и това според мен е много ценно качество, което трябва да се възпитава – опозиция на това да си част от масата. Но същата тая „елитарност“ понякога играе лоши шеги и може да се окаже негативна черта от характера. Но си зависи вече от човека и семейството.

    Като цяло хуманитарното образование в тая гимназия развива мисленето и способността да се изразяват мислите, което е полезно и дори решително в абсолютно всички професии.

  2. яко е мен ме кефи зависи с какви хора ще попаднещ :Д:Д и не забравяй 4е е трудничко

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s