Баща в командировка

 

 

не се намира почти никакво видео 😦 

„Баща в командировка“ личи да е сниман горе-долу по същото време като “Помниш ли Доли Бел?” – част от актьорският състав е същият, а за име на майката отново е избрано “Сена”. Отново Сараево. Само че 1950-52.

Кустурица нарича филма си “любовно-исторически”, защото дори профан по история като мен може да схване, че това е началото на “демокрацията” на Тито, лекинкият култ към личността му, разривът със сталинизма и руснаците. Други исторически белези са “доброволческата” работа в рудник, който е доста далеч от местоживеенето ти, където “доброволците” ходят на работа с вериги на краката. И други такива неща, но те са само загатнати. Понеже идеята не е да се покажат физическите издевателства над “лагеруващите” (както, да речем, в “Сезонът на канарчетата”), а да се изследва любовта по време на “демокрация”.

Според едни “в такава лудница никой никого не обича”; това е време, в което брат се изправя срещу брата, особено ако единият е Воин на Партията, а другият не е.

Според други, вместо да забравиш този, който може и да не се върне и “да гледаш себе си”, естественото решение е да се грижиш за него по всички възможни начини, каквото и да ти струва.

Когато накрая на филма Стоян ме попита “Тоя защо се е оженил?”, отначало не схванах, че въпросът е риторичен, и ми трябваше време за да проумея:

“Чудиш се защо се е оженил след като изневерява на жена си?”“Да.”“Ами много хора го правят …”“Така ли?!?” беше истинско учудване.Аз пък се учудих, че Стоян не знае. Дали и аз не ставам като онези родители, които си мислят, че щом децата им научат откъде идват бебетата, вече са наясно с всичко? Кой знае защо в същия момент се сетих за сапунените опери и племенницата ми, която расте с тях. Убедена съм, че за повечето деца тези сериали са учебник за живота, но за това ще пиша друг път. Със сигурност знам, че предпочитам трудните въпроси по време на Кустурица пред непосилната лекота на битието, която 10 годишните момиченца научават от сапунките, след което с непосилна лекота разказват пред смълчаната фамилия плановете си за живота, “Ще се омъжа за някой много стар и богат, и като умре, ще му взема парите. После за друг стар и богат. И после за друг. Той нали е стар, и като се разболее, ще оставя прозореца отворен, за да измръзне и да умре.”Във филма на Кустурица мъничкият влюбен вярваше, че обича любимата си повече от себе си.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s