киновечер без чипс

 

Предлагам пържени калмари като алтернатива на картофения чипс.

Струва ми се, че кило картофен чипс не е по-евтино от кило замразени кръгчета от калмари. Ще докладвам точните цифри като проверя.В малко брашно забъркваш малко сол, черен пипер, може и чесън на прах и каквото предпочиташ.В това време калмарите бързо се размразяват в студена вода. После ги подсушаваш с хартиени кухненски кърпи.В пластмасова кутия с добре затварящ се капак сипваш брашното и порция калмари. Разтръскваш хубаво и пускаш в горещо растително олио по избор. Пържиш до зачервяване. Докато се пържи едната порция, тръскаш следващата.

Възможна грешка: да подготвиш всички калмари с брашно и после да ги пържиш. От влагата брашното става на тесто и калмарите се залепват. После трябва да ги отлепваш парче по парче, като отлепеното се залепя за пръста ти. По-добре да прекараш част от времето за пържене в тръскане, отколкото в отлепяне на това, което предварително си тръскал.

Докато отлепях, изобретих следната оптимизация:

Тъй като не можеш да прецениш колко брашно да подготвиш, и след тръскането се налага да вадиш кръгчетата едно по едно от брашното, за да ги прехвърлиш в тигана, след тръскане в кутията, изсипи в купа за отцеждане на спагети. Брашното ще изпадне в тавичка. После пак го пресипи в кутията и тръскай следващата порция.

Очаквам идеи и съвети относно пърженето на калмари. Някой да знае рецепта без пържене? Какво ли се получава ако пекнеш калмар на тефлонов тиган?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s