Ако ти пука за училищното образование

 

Европейската комисия те кани да вземеш участие в обществено допитване “Училищата през 21 век”. Можеш да участваш като частно лице или от името на каквато и да е организация.

Не се притеснявай ако не владееш друг език освен български, защото той вече е официален европейски език. Можеш да намериш нужната информация за допитването на български, както и да дадеш мнението си на български.

ЕК публикува документ от 14 страници, в който описва основните предизвикателства пред училищното образование в Европа – ясно и достъпно. Задава ти 8 въпроса. Ако искаш, отговори на всичките, ако искаш само на един. Изложи становището си в рамките на 4 страници А4 и го изпрати по електронна поща до 15 Октомври.

Твоите отговори ще бъдат взети предвид при оформянето на официалната европейска политика по отношение на училищното образование, което по някакъв начин ще повлияе и на училищното образование в България.

Ето въпросите:

1. По какъв начин могат да бъдат организирани училищата, така че да предоставят на всички учащи пълна гама ключови умения? (има утвърден европейски списък с ключови умения)

2. Как училищата могат да предоставят на младите хора умения и мотивация за превръщането на обучението в дейност за цял живот? (нали знаеш, че ученето през целия живот е не само хартиен приоритет, а необходимост?)

3. По какъв начин образователната система може да допринесе за подпомагането на дългосрочен устойчив икономически растеж в Европа? (нали всички искаме стабилна икономика?)

4. По какъв начин може училището да отговори най-добре на необходимостта от утвърждаване на равенството, да отговори на културното многообразие и да намали случаите на ранно напускане на училище? (това може и да не се отнася за твоите деца, но тези, които напускат рано училище пресичат пътя ти, например като джебчии или социално слаби, които получават помощи от данъците, които плащаш.)

5. Ако училището трябва да отговори на индивидуалните образователни нужди на всеки отделен ученик, какво може да се направи с учебните програми, училищната организация и ролята на учителите? (ако си усещал, че училището не ти е по мярка или не е по мярката на детето ти, знаеш какво имат предвид)

6. Как училищните общности могат да помогнат да се подготвят младите хора да бъдат отговорни граждани в хармония с основните ценности, като мир и толерантност към различието? ( отговорните граждани избират отговорни правителства или пък кара правителствата да бъдат отговорни, например)

7. Какви са възможностите за обучение и подпомагане на училищния персонал, така че да може да отговори на предизвикателствата, пред които е изправен? (може да не ти харесват бг учителите но няма откъде да вземем по-добри – остава да си ги произведем)

8. По какъв начин училищните общности могат най-добре да възприемат лидерството и мотивацията, от която се нуждаят, за да постигнат успех? По какъв начин те могат да получат правомощия, за да се развиват в отговор на променящите се нужди и изисквания? ( може би на училището му трябва повече свобода или пък тъкмо обратното? как може да се мотивира да стане по-добро?)

Ако смяташ, че училищното ни образование е супер или че ще е по-добре да стане такова, каквото е било преди 20 години, ЕК ще те посрещне с поговорката „Не ограничавайте своите деца до собственото си образование, защото те са родени в друго време”.

Ако те интересува официалната обява (на български), можеш да я намериш тук. А ето това е документът (pdf).

Аз смятам да участвам като частно лице. Ако искаш, можем да обсъдим някои теми тук и да участваме заедно. Очаквай още постинги по темата.

Advertisements

One response to “Ако ти пука за училищното образование

  1. С удоволствие ще го направя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s