Тихият американец

 

 

Бях чела книгата преди 20на години, и си спомнях единствено това, че ставаше въпрос за война във Виетнам (ама не Виетнамската война на американците), експлозии и жертви по улиците на красив град (имало е бая красиви градове по света преди  социалистическото строителство да замести колониалната архитектура). Ами това е времето и мястото: Сайгон, 1952.

Другото, което си спомнях, бяха две прозрения на главния герой:

      Невинните / наивните биха могли да бъдат много опасни, поради което е по-здравословно да бъдат неутрализирани – ако се налага, с цената на живота им.

Мдаааа, и будистите ще ти кажат същото – вместо да седиш и да чакаш някой глупак да поумнее, докато съсипва всичко наоколо, можеш да го спреш. Оттук и второто прозрение на героя:

      Понякога става така, че не можеш да останеш безучастен … и се намесваш.

Тези изводи, декларирани в книгата, остават недекларирани във филма. Той е лек и елегантен като виетнамска госпожица, която хапва сладолед с приятелки в изискана сладкарница, докато английският й любовник пие чай в бистрото пред отсрещния хотел.

Не се отчайвай от невинно-тъповатата физиономия на американския здравеняк на обложката. Дали са му най-подходящата за него роля.

Днес децата май не изучават книжката на Греъм Грийн в училище. Използвам случая да я препоръчам: The Quiet American, by Graham Greene.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s