благодаря за късмета

Напоследък често пиша тук и там за това, че много неща зависят от нас самите, и в тази връзка бива да се замислим дали не са повече, отколкото сме свикнали да вярваме че са. Смятам, че повечето хора, които се смятат за безпомощни, могат да спрат да бъдат безпомощни ако променят гледната си точка.

Тези схващания, обаче, понякога се тълкуват като огромна надувка от моя страна – приема се, че смятам успехите си за изключително свои заслуги. Аз, самата, обаче не гледам така на нещата. Напротив, смятам, че съм наясно с доста от заслугите на други хора и обстоятелства (ако ще и на късмета – нямам обяснение за всичко), които са допринесли за това днес да изкарвам доста повече пари от доста хора в тази страна и по света и да съм доста по-здрава от доста хора, както и много други неща, които много други хора не намират за много важни.

И да, смятам, че след като съм получила толкова много от света, трябва да върна в него още повече. Затова се опитвам да показвам на хората, че могат повече. За съжаление, обаче, колкото по-ясно мисля че обяснявам, толкова по-голяма е съпротивата срещу това, което се опитвам да кажа.

Днес, обаче, в една книжка на  Рудолф Щайнер за възпитанието на децата, прочетох че ако искаме да извадим едно меланхолично дете от меланхолията, трябва да застанем до него по възможно най-меланхоличен начин и … накрая ще му писне от меланхолия – един вид емоционална хомеопатия.

Всъщност … това работи. Когато човек е поживял известно време, той може да открие в себе си всичко, и да сподели какво ли не, и все ще намери нещо, с което да се доближи до другия.

Относно епидемичната национална безпомощност, глождят ме едни съмнения – дали ако споделя някои резониращи с масовите нагласи свои фрустрации, няма да засиля още повече хора на мрънкащите? Може би ще им писне някой ден – сигурно, ама дали ще стане век-два по-рано или по-късно в зависимост включването или невключването на моя глас? Не мога да преценя.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s