моите герои: Николай Джамбазов

 nj1.jpg

Докато бях в гимназията, имах ветроходски период- прочетох няколко книги за пътешествия с яхта – на Юлия и Дончо Папазови и на моя герой, Николай Джамбазов. Имах щастието да го видя след това – на една от срещите, които училището организираше с готини хора (споменавала съм Кръстан Дянков).

Сетих се за Николай Джамбазов точно когато сервирах ястие от праз, защото празът е бил основната му храна една цяла зима, докато строил яхтата си. Бил се снабдил с големи количества праз, изоставен в двора на някакво стопанство.

Първата част на “Тангра в океана” разказва за това как Николай строил яхтата си. Предполагам, че книгата все още може да се намери там, откъдето я бях взела и аз – обществената библиотека.

Николай учил в техникум и обичал да кара мотоциклет. Станал един от онези виртуози, които се появяваха по панаирите и изпълняваха смъртоносни номера в куполоформени палатки.

Имал си жена и дете (син, на възраст колкото мен). Жена му си тръгнала. Той отглеждал детето, работел тук там (май в някакъв завод), строил яхти за разни хора, и накрая решил да построи за себе си и да участва в регата Остар – от Великобритания до Америка.

Строенето на една яхта изисква време, умения и бая пари. Просто нямал пари, но прибавил силното си желание, смелост и търпение.

Сам поцинковал всяко пиронче, а преди да го забие в дъските, го облизвал, за да не се цепи дървото. И така, облизал десетки килограми пирончета.

По едно време разни хора настояваха Николай Джамбазов да дари яхтата си на един музей, а той не искаше. Много ясно, че бях на негова страна.

Как ли я кара моят герой сега?

Advertisements

7 responses to “моите герои: Николай Джамбазов

 1. За мен , българският морски вълк е кап. Георги Георгиев със своята яхта Кор Кароли.Яхтата е изложена във военно-морския музей във Варна. Има го и в книгата на Гинес.
  От чужденците-Франсис Чичестър.

 2. На мен Николай ми е ценен не толкова като морски вълк 🙂 А за Георги Георгиев знам 🙂 От книгата на Николай, в която се разказва, че на пристанището, където бил акостирал преди Николай Георгиев, след като хората научили, че е починал, мястото, където била яхтата му било отрупано с цветя, а на стълба била сложена снимката му, изрязана от вестник. После снимката изчезнала, а на нейно място останал надписът George.

 3. Само двама софианци са обиколили света през нос „Хорн“. Това са Николай Джамбазов и Дончо Папазов. Няма да коментирам кой е „по-велик“.
  За тях можете да прочетете на двата мои сайта:
  http://www.geology.bas.bg/plancton.html и
  http://www.geology.bas.bg/wcruise.html
  По моето скромно мнение скоро тяхните постижения няма да се повторят,просто защото трябва да отдадеш безрезервно целият си живот на ветроходството и морето.

 4. Николай джамбазов

  Не ми се иска да вярвам,че има толкова много заблудени хора.Всичко,което
  е изнесено като факти за Г.Георгиев и Дончо Папазов е откровенно казано художествена измислица…
  Георгиев никога не е имал световен рекорд.Истината беше публикувана но много хора не искаха да ч чуят.Триабваше да бъде измислен ГЕРОЙ -и го направиха…
  Папазов никога не е ял планктон.През всичките тези години нагло ни гледаше и лъжеше от малкия екран и пресата.Един безкрупулен лъжец,който и до този момент продължава да да твърди лъжата,която както вече виждате става истина…..
  Ако съм казал неистини,нека ме призоват на съд.В противен случай ще считам,че опонентите ми са с гузна съвест.Това е истината.
  Н.Д.

 5. Книгата „С „Тангра“ в океана“ трябвало да се казва „С „Тангра“ срещу вятъра“, но както се досещаме, соц.цензурата е решила, че този вятър може да се изтълкува погрешно.
  Николай Джамбазов е човек, който – ако беше роден на друго място, та дори и по същото време – щеше да е национален герой, а у нас го оставиха да изнемогва с 50 лева пенсия… Тъжна работа, но пак добре, че не се е предал и е направил хотел в Царево.

 6. впечатляваща статия. Браво. Лично се запознах с Г-н Джамбазов, голям човек.

 7. През последните три седмици прочетох на един дъх двете книги на Николай Джамбазов. Надявам се един ден да го срещна. Силата на духа му е за поклонение. Това, с което е трябвало да се справя в България е било не по-малко трудно от плаванията му.
  Учителят Дънов казва, че най-издръжливите и силни духом хора се раждат в България, защото само такива хора могат да превъзмогнат тежестта на местните социалните и нравствени условия. Г-н Джамбазов е илюстрация. Разказът му е вдъхновение. Благодаря.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s