местна активистка

Който и да спечели изборите в града, ще стана активистка и ще използвам всички демократични механизми, за да имам по-големи шансове, когато искам нещо да се случи. На първо време ще науча как функционира местната власт и каква точно й е властта. И винаги когато искам нещо да се случи, ще притеснявам общинския съвет.

На първо време ще настоявам за пълна прозрачност на работата на местната управа:

Всички заседания на общинския съвет да се записват на видео и да се пускат в Интернет. Не е нужно да се харчат пари. Има YouTube. Даже Даунинг Стрийт 10 има акаунт там.

Всички проекти, по които се работи да бъдат явни и периодично да се изнася информация за това какво е свършено, какво се върши и какво предстои. Не е нужно да се харчат пари. Всеки отдел може да направи блогове за различните си проекти. Искам да видя, че всеки там си заработва заплатата – значи ще искам и имената на ангажираните в отделни проекти служители да се публикуват.

Всички търгове и сделки да се обявяват в Интернет. Своевременно. Оттам да се даунлоадват и документите за кандидатстване. И после да се обявява кои са кандидатите. След селекцията да се публикуват предложенията, оценката на комисията, резултатите от селекцията. И това може да стане почти без пари. Само малко място на някой сървър.

Всички процедури да бъдат описани ясно и публикувани в Интернет. И съответните служители, които ги обслужват. И нужните документи за попълване да се качат за даунлоадване.

Всички лица на ключови позиции да отговарят на въпроси на граждани в Интернет форуми – в определен срок. Дори и на анонимни въпроси, понеже много хора няма как да се престрашат отначало.

Всички лица на ключови позиции да бъдат на линия за чат с граждани – периодично.

Защо и ти не поискаш същото от своята община? Защо не поискаме това на регионално и национално ниво?!?

Advertisements

One response to “местна активистка

  1. А-а-а, това е много важно! Подкрепям – мислил съм си за половината точки и аз. И ще стане! Но след като първо стане в поне 66 страни по света. И след като намерят начин да обезсилят тези мерки. Така стават хубавите неща у нас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s