на кого пречи Вени Г.

veni_g_police.jpg

Може би сте чували историята за онова дете, което хвърляло обратно в морето изхвърлени на брега морски звезди. Било ясно, че не може да спаси всичките, така че какъв бил смисълът да спасява произволни звезди, какво значение имал този малък жест спрямо огромния брой звезди, които така или иначе щели да загинат? Според детето, за звездата, която спасявало в момента, това занимание имало значение.

Сещам се и за детето, с което споделям едно жилище … за пеперудата, която се опитваше да спаси и за която плака седмици наред. Споменавам го защото е зодия Рак, като Вени …

Вени се опитва да спасява деца, кучета, планини – всичко, за което научи, че е в опасност. Вени е тази, която виждаш на снимката. Вени не е спортистка, дори има доста здравословни проблеми и е на повече години от мен.

Аналогията Вени-Стоян ми се натрапва отдавна … може би не само заради зодията.

Отначало се чудех какво кара някои учители да ненавиждат дете, което смятам за мило и състрадателно, да се опитват да го тормозят. После разбрах, че това е собственият им страх, неувереността в себе си.

Може би същото накара някои бивши колеги от гимназията, в която работех, да заявят, че такива като мен трябва да се уволняват … заради това, че осмокласниците, на които преподавах направиха протестно шествие заради американските бомбардировки в Югославия, а аз ги подкрепих.

Живея в кротко еснафско Хасково, не следя новините, но от известно време усещам едни неща. Дали нещо става или всъщност всичко си е така, както е било от мнооого отдавна? Струва ми се, че страхът расте … у твърде много хора, засяга твърде много аспекти от живота им, и за съжаление е от този страх, който не успява да опази лозето.

Историята от снимката можеш да видиш в блога на Вени.

Advertisements

5 responses to “на кого пречи Вени Г.

  1. в Хасково май сте по-големи оптимисти, тука в Сф стреса води до тотално обезверяване

  2. Въпросът е какво смяташ да правиш с рачето ? Ще го натискаш ли в Хасково или ще следваш собствения си път.. и като човек минал през лозето на изоставения патриотизъм, национализъм, шовинизъм и се върнал в себе си – не боли.

  3. аз винаги следвам собствения си път, независимо къде се намирам 🙂

  4. Кой, за Бога, е този Вени?…

  5. Вени е Невена Гюрова. Има линк към блога й.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s