бг скептицизъм

 

В последните години купувам доста книги за различни култури – не защото ме влекат любопитни подробности, а защото се опитвам да намеря “мислите на Бога”, както би казал Айнщайн. Книгите, които методично не купувам са свързаните с прабългарската култура. Причините?

Когато осъзнах съществуването на Атака, Скат и десетките квази-милитари организации, започнах да свързвам пра-българското с тях – твърде натрапливи ми дойдоха розетките, които се продаваха онлайн, имена като “Войни на Тангра” и пр.

Наскоро ми изплува въпросът защо никой не тръби, че се гордее със славянските ни корени. Все пак живеем не на пра-българска, а славянска земя, а сред предците ни са преобладавали славяните. Отговорът, който ми изплува беше “защото не са достатъчно войнствени”. А ние обичаме да се гордеем най-вече със славните си военни победи. “България на три морета” и бла-бла.

Другата причина да не си купувам такива книги е, че не им вярвам. Твърде много ми дойдоха разшифровани мистерии от рода на “БОГ=български обединени гени”. А и се чудя откъде изведнъж се взе толкова ресурс за да се направят всичките тия велики изследвания. Що не бяхме чували за такива неща в “онези времена”, когато за изследователска дейност имаше доста повече пари. А?

Надявам се обяснението да не е твърде конспиративно за моя вкус. Иначе си падам по мистицизма ;) – и западен, и източен, ама докато някой не вземе да ми даде смислени аргументи, ще продължа да инвестирам в книги за суфи, алхимици, кабалисти, будисти, и артурови рицари.

Advertisements

4 responses to “бг скептицизъм

  1. Един от обичайните отговори (не се наемам да проверявам верен ли е или не) на въпроса „Що не бяхме чували за такива неща в “онези времена”, когато за изследователска дейност имаше доста повече пари. “ е че през въпросните времена се е изтъквала на дълго и на широко славянската ни идентичност поради поражданата от нея братска връзка с Ти-знаеш-кого. Съответно днешното положение може да се приеме за реакция на някогашното. 🙂

  2. Кой ти каза, че славяните са преобладавали? Това са измишльотини! Може би не всичко, което излиза напоследък е истина, но е факт, че ние не познаваме по-древната си история. Та кой ще допусне да засенчим разни гърци, римляни и т.н.

  3. А кой е преобладавал по тези земи? Вероятно са били пусти и прабългарите са ги изпълнили?

  4. Мм наистиа добър въпрос. Славяните са живеели тук доста преди на т.нар. прабългари да им хрумне да се настанят. Така че…
    Иначе – за мен няма значение пра-български ли са ми корните илис алвянски. Или джигикитайски. Повече ми пука какво става днес и какво се случва с хората днес.
    Обаче… на.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s