как да познаем бог

 

Тази книга няма да бъде разбрана и харесана от хора, които все още смятат, че материалните придобивки и телесният комфорт са върховната им цел. Ще хареса на тези, които може и да не са осъзнали, но са се впуснали в духовно пътешествие и са си задавали въпроси за смисъла на живота, дали има бог и пр. философски неща.

Ще бъде разбрана по-добре от тези, които са понапреднали в духовното пътешествие, но другите могат да си я купят и четат от време на време.

Ще бъде скучна и неразбираема за повечето хора. Ако си религиозен и се чудиш как да бъдеш праведен, за да ти помогне Бог, няма да намериш отговор. Ако си заклет атеист, сигурно ще те отблъсне заглавието. Жалко.

Книгата не е за дядото с дълга брада, който седи на облаче, а за теб, човека и основните ти тревоги, пречки, амбиции. Представлява теория за човешкото съзнание, според която нивото ти на духовно развитие определя представата ти за бог, както и възприемането на света като цяло, разбира се.

Лесно можеш да определиш къде се намираш в момента, да си припомниш през какво си минал,  което ще те направи по-снизходителен към тези, които все още не са стигнали до твоето ниво, както и към това, което си бил преди.

Книгата е “блестящ научен и лирически синтез от неврология, квантова физика, лични спомени, източна и западна духовна мисъл.”

Признавам, че името Дийпак Чопра доскоро ми звучеше доста евтинко – може би защото имам полусъзнателни предразсъдъци спрямо индийците, а и мислех, че е автор на “езотерична” литература, превъзнасяна от любители на Телевизия 2001.

Оказа се, че не съм права и това е четвъртата негова книга, която съм чела. Мога смело да ти препоръчам: “Сила, свобода и благодат”, основаваща се на древната философия Веданта и откритията на съвременната наука – може да ти помогне ако си тръгнал да търсиш щастието. “Спонтанно удовлетворение” има общо с идеята на Юнг за синхронноста.

Хвалят я куп авторитети, от които са ми познати или любими Далай Лама, Кен Уилбър, Лари Кинг, Михаил Горбачов, Шърли Маклейн, Джоан Борисенко, Бърни Сийгъл, Уейн Дайър.

Книгата на английски и на български.

Advertisements

8 responses to “как да познаем бог

 1. Тъй както описа книгата във втората половина от статията, тотално ме убеди да не я чета 😦

 2. бях сигурна, че няма да я прочетеш 😛

 3. Е точно пък тази миситфикация няма да прочета. Дажа бих се въздържала да я препоръчвам на млади хора. Все пак има научни книги за бог и религия, които могат да свършат по-добра работа, струва ми се :-). Toва е скромното ми мнение на латик.

 4. Е, кой пък каза, че е мистификация? Ако четеш внимателно, ще разбереш, че преди това смятах, че Чопра пише евтини мистификации, поради което не си го купувах, но се оказа, че не пише такива, което казвам не само аз, ами световни авторитети 🙂 Просто четете бавничко 🙂

 5. Лари Кинг световeн авторитет? Крайно неприятен ми и не искам да чета книги, които той препоръчва. После като се разрови човек из Гуугл и види какви неща изплюва за Чопра ми става ясно, че тук ми се предлага чиста проба психо-мистификация за лесно влияние. Погледни само списъка с книгите, които е написал. Просто изпитвам погнуса от езотерика и от фантастика. И от алтернативни религозни учения. Нека да стана поне да 80 и мoже пък и да я прочета в изблик на умопомрачение 🙂 Хм… Иначе четох внимателно постинга ти, иначе нямаше да се осмеля да коментирам. 🙂

 6. Всяко мнение има своите критици. Всяка научна теория има своите опоненти. Така че ако разровим google, можем да намерим всякакви аргументи за и против каквото и да е. Коя позиция ще изберем, в крайна сметка е скок на вярата … като с всички теории – научни и ненаучни 🙂

  От заглавията можем да си вадим всякакви заключения, разбира се. Именно защото много от заглавията са такива, не исках да прочета нищо от Чопра доскоро 🙂 Но тези заглавия ловят вниманието на широката публика и продават, така че е нормално да ги има.

  Но google може да ти каже, че името на Чопра се свързва с имената на твърде известни американски университети – Boston Uni, Tufts, Harvard, които не биха си плюли на авторитета, нали?

 7. Lyd, май вчера съм спала лошо, извинявам се за заядливите коментари 🙂 Права си за това, че всеки може да избира в какво да вярва или не. Положението е такова – преди няколко дена гледах филм за сциентолозите и техните книги, методите с които привличат нови хора… И си казах като паникьосана майка, че много ще внимавам с религиозните четива. Имах преди време съседка, чийто син пък преъз пуберитета стана фундаменталист, макар те да се семейство със свободно мислене и незябрадени. Но е вярно, че човек не трябва все да се притеснява за всичко – доверие в децата и нека да четат каквото си искат и да правят своя избор. Нали?

 8. Мммм, аз съм майка на 14 годишно дете, а ти на по-малко, нали? И аз си мислех такива неща, когато моето беше по-малко. И знаеш ли, един ден, когато беше в 3 клас, отишъл сам в църквата и си поговорил с попа, ей така, по собствена инициатива, завел и още един съученик. Има си икона на шкафа. А аз самата не с е определям като християнка 😀 Всъщност не е страшно … в някои случаи е, а в някои не е, но книгата за която казвам е … не е това, което ти определяш като лесно манипулиране. Лесното манипулиране става с лесни за четене книги. Тази няма да бъде разбрана от повечето хора. А относно децата … просто трябва да се обичат, да говориш с тях, да имаш желание да отговаряш на въпросите и да не се представяш като последна инстанция и … всичко ще бъде наред 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s