Албена Junior

изглежда свястно и умно момиче. Мисля, че донякъде болестта й е благословия. Благодарение на нея, тя е встрани от нормалния живот в ромската общност, и на 18 е все още госпожица. Може да не е ходила на училище след 8 клас, но пък сега чете книги. И мисля, че нямат телевизор. По 2 книги на седмица прочитат и двете сестри.

Албена Jr. може да се възстановява от туберкулоза и да има сериозен проблем с пикочния мехур (от това е починал баща й), но не мисля, че това й пречи да се заеме с някаква кротка надомна работа, в която може да се включват и сестра й, и баба й. Първото, за което се сетих е бродиране на гоблени. Сега се сещам и за плетене. За гоблените мога да я науча и аз (ще опресня при мама), но другото не го мога. Гоблените за мен са твърде затъпяващо и изнервящо занимание. Но биха могли да правят мартеници. Могат да започнат отсега. Не знам после как ще стане с продаването.

Айде, хора! Чакам идеи за физически ненатоварваща надомна работа за три жени, които живеят заедно. Изключвам постоянен силен шум, така че шевна машина не е подходящ инструмент, освен ако не се използва умерено.

Освен това искам да питам дали за това момиче не е по-здравословно да ходи на разходки, отколкото все да стои вкъщи? В тази връзка трябва да помисля за свестни зимни маратонки/боти.

Advertisements

3 responses to “Албена Junior

  1. Предполагам, е глупаво да предлагам работа, свързана с компютри, нали… Хем е тиха, хем може да донесе добри пари, стига човек да иска да се научи… 🙂 И ми се струва по-интересна от правене на гоблени и мартеници…

  2. Мммм, по принцип хич не е глупаво, ама на този етап в тоя контекст не върши работа. Но може и да върши в перспектива. И аз си мисля как това момиче би могло да изкарва парички ако се научи да ползва компютър и интернет … ама ползването на компютър е толкова относително. И все пак – някакви идеи за не-програмисти?

  3. Не знам за Албена, но преди време са ми попадали сайтове за разпространение на различни предмети и сувенири произведени от хора в неравностойно положение в различни краища на България. Сайтовете са предимно на английски и предметите се продават в чужбина. Ако не се лъжа, имаше такива проекти предприети от разни американски организации и НПО. Сега обаче намирам само един, който е свързан с плетки.

    http://www.szeda.bg/handknitcrafts/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s