Здравей, малко кръгче!

Видеото е от филма What the bleep do we know. Down the rabbit hole. Публикувала съм го и друг път. Последният път когато го качвах в един от другите блогове, се зачетох в коментарите в YouTube и открих, че има и книга Flatland, написана в края на 19 век.

Днес намерих време да я прочета (на Times New Roman 12 е около 65 страници, формат A4).

Докато търсех видеото с Доктор Квант преди малко, видях, че има и филми. Ето връзка към Wikipedia за подробности, които сега ме мързи да чета. Ето ликнове към двата най-нови филма по темата: the movie и the film. Ето и малко видео:


Основната идея на книгата Е тази от клипчето с Доктор Квант: че знаем малко и често се съпротивляваме срещу възможността да научим. Тъй като от новогодишната баница за радост и никаква изненада ми се падна учението, искам да споделя с желаещите да учат, че книгата отива отвъд основното послание, за да покаже някои “механизми” на ученето и на съпротивата срещу него – вътрешна и външна.

Текстът е и елегантен социологически портрет на разслоено, управлявано от мъже общество, в което всеки страда по отредения му от статуквото начин. Освен обществени и междуличностни отношения, книгата хвърля светлина върху държавното управление, образованието ( либералното на висшите класи и прогресивното на низшите, макар че не са директно назовани с тези имена).

И много други неща.

Коментарите ТУК.

Advertisements

Коментари са забранени.