май можеше да е иначе

ако Хитлер се беше сдобил с Бомбата преди съюзниците. На Случайността ли да благодаря, че ми се размина? Няма да ти досаждам с разсъждения, които биха послужили за илюстрация на теорията за Ефекта на пеперудата, а Хитлер е само второстепенен герой, който се мярка 2-3 пъти за по 2-3 секунди. Ще ти спестя разсъжденията си за приликите между България сега и Германия в очакване на Хитлер, както и въпроса защо Волен се облича като агент на Гестапо.

Простичко ще докладвам, че прочетох “В търсене на Клингсор” от Хорхе Волпи, за когото Маркес казва “единственият писател, който е по-добър от мен”. Феновете на “Гьодел, Ешер, Бах” да внимават. GEB не е просто книгата, която Вени беше така любезна да сподели с мен, а книгата, която вдъхновява Волпи да напише своята.

Действието се развива основно малко преди войната до малко след войната (втората). Малко в Принстън и повече в Германия. Почти всички герои са мъже – ако не са учени (Айнщайн, фон Нойман, Гьодел, Шрьодингер, Хайзенберг, Нилс Бор и т.н.), значи са фашисти. Някои са и двете. Споко. Има и жени. Повечето са съблечени. Появяват се по двойки, за да образуват тройки с мъже. А тройките биват различни. Освен секс, има и любов, брак и т.н.

Има доста физика и математика, но не ти са нужни никакви спомени от училище. Всичко се разбра и няма цифри и формули. Но пък има опит за преврат и покушение срещу Хитлер. Тъй като има доста немски неща, няма как да ти липсва митичност, така че за моя радост, се появява митът за Парсифал (немски вариант на историята за Краля на рибарите).

Книгата ще хареса на тези, които обичат да задават въпроси като “Дали е по-добре двете жени в любовен триъгълник да се обичат или мразят?”, “Дали е нужно да създадеш атомна бомба в името на мира?”, “Дали да направиш избор или да се опиташ да имаш всичко?”, “Как да разбереш дали да се довериш?”, “Доколко математическите модели са полезни, когато вземаш решения в полето на човешките взаимоотношения?”.

Точно като в бестселър от рода на “Шифъра на Леонардо” (“Кодът на да Винчи” за живеещите извън БГ), ще научиш много неща, но за разлика от този тип книги, наученото няма да е чак толкова пикантно като интимния живот на Исус. Нещата са научни теории и тяхното въздействие върху науката, философията и начина на мислене като цяло, как фашизмът е разделил науката на “арийска” и “еврейска” и пр.

Екшънът  е плавен и се случва повече в умовете, отколкото в навън. Шерлок Холмс няма нужда от лупа, защото уликите са в собствената му глава.

Чете се доста леко и приятно, което би могло да накара някои интелектуални сноби да кажат, че книгата не е нещо повече от поредния дан браунски бестселър. Интелектуалците следва да потърсят мненията на авторитети, за да вземат решение, ако не вярват на преписания от корицата цитат на Маркес.

 Jorge Volpi, EN BUSCA DE KLINGSOR

коментарите в истинския блог 

Advertisements

Коментари са забранени.