щастието, парите, най-силната жажда

Тишо развива теорията, че парите са в основата на щастието. Позволявам си да не се съглася.

Парите правят достъпа до разни неща по-бърз и по-лесен, но не ти дават 100% вероятност да успееш да купиш това, което искаш. Когато искаш да купиш, удовлетворението ти зависи от това дали някой друг предлага точно това, което искаш, т.е. щастието ти зависи от друг, въпреки че имаш много пари.

Тривиално е да давам примери със здравето и безсмъртието. Познавам достатъчен брой хора, на които парите не успяха да купят здраве или още няколко години живот.

Би могъл да кажеш, че ако искаш неща, които се предлагат и имаш пари да си ги купиш, ще си най-щастливия човек на света. Няма да споря. Само че ще те препратя към един по-стар текст, който е вдъхновен от изследване, което показва, че бая хора в Африка и Южна Америка се самоопределят като щастливи.

Искам да питам не само Тишо, но и теб, ако имаше непресъхващ източник на неограничено количество пари, щеше ли да живееш и да се чувстваш по различен начин? Какво по-конкретно щеше да е различно? Какво би направил с толкова много пари? Как би прекарвал дните си? Сподели с мен най-безумните си мечти. Приемам и повече от един сценарий. Очаквам описание на типичния ти милиардерски ден. Ако се страхуваш, че може да стане гаф с публикуването на дълъг коментар, напиши си го във файлче първо.

коментарите в истинския блог 

Advertisements

Коментари са забранени.