култур-трегери и интелектуалци

Когато бях студентка, веднъж посетих събиране в дома на една жена, която беше решила да си направи литературен салон. Разни хора си четоха стиховете. Възрастни поети снизходително обсъдиха творчеството на млади поетеси. Ако не ме беше завел мой приятел, когото бяха поканили да свири на китара и да пее, вероятно нямаше да съм чувала за тази благородна институция. Мисля, че не я посетих втори път.

Когато завърших, ме поканиха на литературно четене в кафе, в което от край време се правеха такива неща и се събираше ядро от “култур-трегери” (това е терминът, който се употребяваше в техните среди, и не точно и само на шега) и кандидат-такива.

След като посетих и откриванията на няколко изложби, в главата ми се роди средната представа за култур-трегер: той (тя) успява да изкара максимум средна заплата и държи да се разграничи от простака, който изкарва много повече; не изглежда добре / не излъчва сексапил / харизма / каквото и да е, с което би могъл да привлече евентуален сексуален партньор – ето защо се стреми да се отличи с интелектуална / артистична … загадъчност.

Тъй като бачках здраво, за да мога да издържам себе си и детето си, да си позволявам да пия неотровна ракия и да си купувам книги и музика (с които да услужвам на трегери и да забравят да ми ги върнат), нямаше как да покрия първия показател. Нямаше как да покрия и втория, понеже бях ме харесваха много хора и без да пиша недодялани стихове и да се правя на загадъчна. Оттогава насам не съм ходила втори път на литературно четене (предпочитам да си чета сама), а на откривания на изложби ходя в краен случай и не оставам повече от 20 минути.

Явно нямам култур-трегерски ген. А като се сетя за Професор Вучков, разбирам, че нямам и интелектуален. Може би точно тези гени са отговорни за спиране на стареенето: 10-12 години след краткия период на общуване с трегерите, в кратките мигове, в които съм наблизо, усещам, че никак не са се променили оттогава. Да не говорим за Професора, когото наблюдавам с изумление и трепет от малка.

коментарите в истинския блог 

Реклами

Коментарите са изключени.