дребният тиранин (дай съвет)

Родител, учител, колега, началник, модератор на форум, съсед, гадже …

Той подушва, че не сте от една и съща природа, не разбира с какво точно го дразниш, но нещо в теб го кара да се чувства несигурен. Може да си човек, който не обича конфликти и никога не си му се противопоставял – това не те спасява, защото той е докачлив.

Ако премълчаваш, си мисли, че изобщо не ти пука, и гордостта му е наранена, и се амбицира да ти (си) докаже, че не си над него и мизерната ситуация, в която се намирате.

Ако разговаряш спокойно, за да му покажеш, че не сте в конфликт и ако има проблем, можете да договорите приемливо решение, той намира предизвикателен подтекст в думите ти и се амбицира още повече, понеже как така ти ще си толкова печен и великодушен, че да искаш мир? В този случай, обаче, ще поведе партизанска война – не, той няма нищо против тебе, просто случайно регистрира и генерализира всяка твоя дребна грешка, което не е трудно, понеже ако ти беше парализиран от страхопочитание и не смееше дори да дишаш, на първо място нямаше да имаш проблеми с него.

Може би трябва да му се разкрещиш или пък да трепериш от страх, за да покажеш че си уязвим, че е успял да те нарани. Може би тогава ще получи каквото иска и ще те остави на мира.

Може би точно затова ти го изпраща съдбата – за да се научиш на смирение или поне как да се правиш на смирен. Може би второто върши работа при дребните тирани, понеже на тях истинският образец на смирение (който ако го ударят по едната буза, ще поднесе за шамар и другата) им изглежда дързък и заслужаващ наказание.

Попадал ли си на дребен тиранин? Имаш ли някакъв практически съвет? Случвало ли се е дребният тиранин да е учител на детето ти? Какво правиш тогава?

Нещо писано по-рано.

коментари в истинския блог 

Advertisements

Коментари са забранени.