песничка, която пеех, и подрънквах на китарка

От 50 години Тибет е окупиран от Китай. Разрушени са над 6 000 манастири (т.е. духовни и учебни центрове); хората са принудени да се разделят с обичайния си начин на живот, не могат да изповядват религията си. Хора, за които духовната практика е основната част от живота са принудени не само да я изоставят, но и да се гаврят с нея. В книга на Далай Лама бях чела, че по едно време учителите карали тибетските деца да убиват животинчета и им давали точки – колкото по-голямо убито животно донесат в училище, толкова повече точки получават. В Тибет китайците изхвърлят ядрените си отпадъци, и т.н.

Тибет не е единственият пример за натиск върху големи групи хора – всеки от нас си има любим пример – от сегрегацията в САЩ, през гражданските войни в Африка до етническите прочиствания в бивша Югославия.

На всички е ясно, че насилието в повечето случаи предизвиква реакция на насилие. Понякога не. Като прагматичен флегматик, възпитан в духа на “Избягвайте резките движения”, лишен от ботевски плам, бих искала да поставя следния въпрос: смятате ли че е прагматично тибетците да се опитват да извоюват свободата си чрез насилие?

Аз мисля че не. Те са малко на брой, невъоръжени и неподкрепени нито финансово, нито логистично от когото и да било.

Можеха ли негрите в САЩ да премахнат сегрегацията по такъв начин? Не. Ето защо Мартин Лутър Кинг е проповядвал “творческия протест”, т.е. чрез ненасилие. Тази стратегия е проработила за негрите в САЩ.

По същия начин Махатма Ганди е вдъховил ненасилническа борба, и Индия е извоювала независимост от Британската империя.

Насилието води до резултати за този който е по-силен. Ако си слаб, но решиш да се правиш на бабаит, просто си търсиш белята и си намираш смъртта, примерно.

От повече от 50 години Далай Лама се  бори с мирни средства. В последно време се опитва да убеди китайците да дадат на Тибет автономия в рамките на Китай. Китайците не щат и толкова. Очевидно Тибет не може да си позволи да се освободи чрез насилие, но очевидно не се получава и по мирен начин засега. На Китай не му е ЧАК толкова важно дали го смятат за демократична страна или не, особено като е наясно, че властите в другите страни така или иначе предпочитат да си затварят очите, защото Китай е огромен пазар и неизчерпаем източник на евтина, покорна, непретенциозна работна ръка.

Всъщност повечето китайци не живеят по-добре от тибетците, а много от тях, много по-зле. Някой да се е загрижил за това?

Принудата Е не само възможен начин (ако си по-силен в момента), но и такъв, какъвто бих използвала за да (се) защитя от насилие ако силата е на моя страна. Разбира се остава вероятността другият да остане жив и да ми отмъсти по-късно. Мисля, че въоръженото противопоставяне срещу Хитлер е било доста прагматичен подход. Освен това ефектът се оказа траен, не заради употребената сила, а защото милиони хора са осъзнали идиотията, в която са били въвлечени и това, че е по-забавно да не отдадат живота си за изграждане на следващия велик райх.

Интересно ми е дали ако САЩ решат да изпратят войски в Китай за да разрешат проблема в Тибет, светът ще се втурне да ги плюе, така както се получи в Ирак. Дали българите биха одобрили идеята наши военни части да участват в напечена НАТО-вска операция там. И какво би се получило ако Русия, на свой ред, подкрепи Китай? И какво на практика ще спечелят Тибетците ако в тяхна чест започне трета световна война?

Какво да се прави? Не знам. Аз веднъж питах как да се справям с тираните. Едни ме посъветваха да се усмихвам, други да се бия, а трети да избягам.

Какъв съвет би дал на тибетците? На мен? А ето какво прави Далай Лама в момента.

ако те кефя, гласувай тук

коментарите тук 

Advertisements

Коментари са забранени.