„откровението“ Zeitgeist

Има хора, които вярват, че кечистите се бият наистина. Анди Кауфман се опита да им покаже истината, но те не го разбраха.

Има хора, които вярват, че кулите на Световния търговски център се срутиха от силата на сблъсъка с отвлечени самолети. Не е нужно да си търсил кой знае колко информация, за да разбереш, че тези сгради не могат да станат на пух и прах при такъв сблъсък, както и че американското правителство използва повода да насочи много пари към войната с тероризма, че някои изказвания на Буш и компания звучаха нелепо, че нещо не се вързваше и че, да твърде е вероятно Буш и компания да са организирали шоуто. За тези, на които не им е минало през ума, могат да гледат Zeitgeist.

Има хора, които гледат много телевизия и вярват на телевизията – дотолкова, че да се впрягат на репликите, които си разменят журито и участниците в Music Idol. Те ще продължат да гледат телевизия; вероятно никога няма да попаднат на Zeitgeist, за да им отвори очите.

Разбира се, хубаво е да го гледат млади хора, които по времето на истерията 9/11 са били достатъчно малки за да не се замислят много, като например Зорница, но ако са като Зорница, те така или иначе ще достигнат сами изводите за манипулативността на медиите. Другите ще продължат свалките във Флиртче.com.

Има хора, които не разбират нищо от финансови инструменти, но ги използват. Те ще продължат да ги използват и след като гледат Zeitgeist, понеже вече може и да знаят как е основан Федералният резерв, но така или иначе не им се мисли какво да правят с парите си. Някои, разбира се, ще четат специализираните медии и ще си мислят, че са се превърнали в шамани. И едните и другите не са чак толкова любопитни, че да кликнат на последния линк. Може би само най-любознателните биха се замислили откъде идват парите и как протича загадъчният им живот. Досега не съм забелязала такъв интерес и у най-любознателните си ученици, макар че някои от тях мечтаят да учат финанси и да изкарват големи пари като платени служители на известни финансови институции. Някои от тях ще завършат в САЩ и ще работят точно за заклеймените във филма институции. Всъщност колко от мечтаещите “да играят на борсата” ми поискаха тази книга?

Всъщност филмът започна още по-евтино от всичко изброено дотук. Забърка малко астрология и религии, за да докаже, че Исус не е историческа личност и да използва това като доказателство, че църквата е манипулатор. Този тип доказателства се поглъщат жадно от хора, които поглъщат също толкова жадно романите на Дан Браун, където пък се привеждат безброй доказателства за историческото съществуване на Исус, но и там лайтмотивът е същият – църквата манипулира, но този път като изкривява фактите относно историческата личност Исус. И двата типа разсъждения са ми досадни и профанни. Религията има различни начини на употреба. Едни от тях извисяват; други принизяват. А изобличения на религията в стил Zeitgeist винаги ограбват, като показват на непознаващите огромна част от човешката култура, че не си струва да я опознаят.

Ако аз исках да покажа как милиони хора биват манипулирани от религията, не бих се заела да доказвам, че митовете не са историческа истина, а да покажа как действат религиозните институции и как се пораждат и подклаждат съвременни вражди, от които някои натрупват милиарди. Най-актуалната е войната между Исляма и Християнството. Но Zeitgeist просто показа озъбен анимационен свещеник, който прибира купчина долари. Досущ в стила на евтините медии, които изобличава. По този начин предизвика презрението на хиляди почтени религиозни хора, които най-вероятно се отказаха да догледат филма още по средата на тази първа част. Предизвика и досада у тези, които поне малко разбират от митология и психология, за да са наясно, че не всеки нов мит е плагиатстван от стар, а че повечето митове си приличат навсякъде по света, защото са измислени от хора, а хората са от един биологичен вид, т.е. имат склонността на раждат сходни чувства и мисли. Но Zeitgeist е взел идеи от един не толкова широко образован египтолог, или пък е поорязал откритията му, за да въздейства отново в стила на медиите, които оплюва.

Ако е накарал някои хора да се замислят, хубаво. Опасявам се, обаче, че след замислянето, много хора ще решат, че са бепомощни жертви на конспирацията, ще въздъхнат и ще си продължат по старому. Zeitgeist не им дава кой знае какви надежди, освен посланието, че любовта ще спаси света. Ако беше чак толкова образователен, можеше да им даде някои насоки – например да четат блога на костенурката.

Ако смяташ, че този текст е поне толкова полезен, колкото и Zeigeist, гласувай за блога.

Advertisements

Коментари са забранени.