Тошето за архитектурата

След някоя и друга година Тошето ще стане дипломиран архитект, а аз остана негов фен )

Лид,

При проектирането на една сграда в общ случай се цели да се постигне баланс между 3 показателя: цена, функция и външен вид. Пренебрегването на кой да е показател оказва негативно влияние. Цената върху инвеститора и върху качеството на сградата, функцията върху обитателите, а външния вид оказва психологическо влияние върху хората, които виждат сградата, и върху общия облик на средата ( сградата трябва максимално добре да се вписва в заобикалящата я среда ).

Залитания и в трите направления не са чужди на историята и така са се оформили и някои от основните стилове в архитектурата – формализъм, модернизъм, минимализъм и тн.

При всеки тип сграда едно от трите направления е водещо, а другите в малка или голяма степен са пренебрегнати в негова полза. Например не може да търсиш перфектна функция в една сграда в центъра на Manhatten и да пренебрегнеш външния и вид. Бих казал, че водещото направление се определя от този, който дава парите, но не е невъзможно да се постигне е и шедьовър с неголям бюджет.

Пример за пренебрегване на функция: гребна база Пекин. Вместо необходимите през дългите паузи между състезанията места за отдих, магазинчета за бързи закуски и напитки инвеститорът добавя още места за зрители, макар и по-лоши. На хората им е гадно, че няма от къде да си купят една кола, на другите им е гадно, че не виждат добре, ама пък парите от билети падат защото Олимпиада е все пак )

В архитектурата пълна истина няма и всеки автор има свои предпочитания и разбирания. Наивно е да се мисли, че архитект, който е пренебрегнал функцията, например с цел да подобри външния вид не е наясно с това. Великите архитетки между другото ходят с по един адвокат навсякъде и често плащат немалки суми на ощетени лица от техния труд.

Аз не осъждам архитектите задето пренебрегват функцията, например, а правят страхотен екстериор… на хората като не им харесва, да не влизат там; на инвеститора като не му е харесало да не си е давал парите… Още повече навлиза практиката да се събарят “глупавите” сгради и на тяхно място да се правят нови.

Не знам доколко ще намериш казаното от мен за полезно…

Advertisements

Коментари са забранени.