Ходих на гадател

Преди пет години за пръв път ( и засега за последен) ходих на гадател. Стана някак на майтап: моя приятелка беше ходила с нейна приятелка и някак беше решила да пробва; по подобен начин се включих и аз, след като така или иначе я придружавахме до Чирпан.

Беше толкова ентусиазирана – каза, че той познава всичкo и беше подхванала някакви ритуали, за които не ни казваше почти нищо, понеже трябвало да се пази в тайна.

Влезнах при гадателя и той започна да стреля напосоки, но не съвсем. Ако не друго, поне беше понаучил нещичко за хората, или поне за тези, които ползват гадателски услуги. Какво ли би могъл да си помисли за жена на 32, която изглежда по-млада, симпатична, с хубава кожа, очевидно без финансови проблеми? Не е болест. Значи е любовен проблем. Или поне съмнение за такъв. Или / и нещо със свекървата.

Започна да ми задава въпроси и си драскаше нещо. Разбира се, моята ситуация е леко объркана, понеже като се каже „свекърва”, какво ли да разбираме – майката на бившия ми съпруг, майката на бащата на детето или майката на настоящият ми към онзи момент дългогодишен приятел? Но пък от друга страна, той говори авторитетно, не смееш да му задаваш въпроси – той води хорото. Пита и после ти казва каквото реши. Пък и трите ми свекърви могат да ми дадат храна за размисъл и мотивация да се върна следващия уикенд. Диагнозата: направена ми е магия. Гаджето: има връзка с по-младо момиче. Ммм … отначало ми беше странно и нищо не ми се вързваше, но бързо влезнах във филма, след като обещах да мълча, иначе щяла да ме сполети страшна болест, а аз тъкмо бях оцеляла след грешна диагноза и последвала операция. Нелепа история, за която някой беше подшушнал на майка ми, че може да е резултат от магия, но аз отказах да го приема по този начин. И все пак, когато ти го кажат пак, в такава особена атмосфера, точно когато с мътна глава навлизаш в кризата на средната възраст и на връзката си …

Задачката ми за следващата седмица беше да спазвам някакви ритуали, от които не помня почти нищо – оставях май паници със захар, орехи – някои на терасата, някои под леглото, нещо май варих, а няколко принтирани картончета разлепих по стените под картини и пр. за да гонят злите влияния D

Да, отначало е малко смешно, но когато всеки ден правиш ритуал, особено повече от веднъж дневно, той ти напомня да мислиш за казаното и започваш да чоплиш. Особено когато и приятел минава през това и ти говори всеки ден. И няма как да сверите информация, понеже по някои конкретности мълчите от страх.

Ето как се влиза в магията на гадателя – дава ти домашно, следващата седмица пак, купуваш материали от гишето и … ставаш абонат за години напред.

Появих се в чакалнята, като носех в специално ушита торбичка разни захари и орехи, и най-важното – мъничко хартиено пакетче, което не бива да отварям – вътре с някаква билка, отгоре с кръстче, написано с химикал – ако отидеш без това, те връщат. Влизаш, оставяш нещата и излизаш. По-късно те викат да влезнеш.

Едно от нещата, които ценя у себе си е чувството за самосъхранение, което ми охлажда кръвта и ми избистря ума, и така ме измъква от кашите, в които съм се забъркала. Може би това е моят ангел-хранител )

И на третия път долетя, докато бях в чакалнята, а приятелката ми вътре. Огледах хората – имаше всякакви – от мутри с големи лъскави пистолети и коли до смачкани лелчета. Прехвърлих книгата за похвали. И накрая като видях, че половината чакащи носят същите неща като мен, заговорих някои от тях. Понеже по-често изглеждам невинна и глуповата, отговориха ми и … така разбрах, че ритуалът е еднакъв за всички. Колко удобно за гадателя )

После тя излезна притеснена и влезнах аз … и наблюдавах. Това което се случва със задължителното малко пакетче е следното: вътре има записки за теб, които гадателят препрочита, след като оставиш нещата и чакаш навън докато те повикат. Хитро. Иначе как ще запомни всичките си случаи? И все пак моят хладнокръвен ангел се бореше със страха. А този човечец се беше специализирал да вдъхва страх. Когато излезнах навън, и бях инвестрала в поредните материали за следващата седмица, приятелят ми каза: „Какво ти има? Изглеждаш като препикано мушкато.” Да, скъпи, как да не изглеждам, когато собствените ми смътни усещания, че не съм щастлива с тебе се смесват с внушенията, че може пък да имаш връзка, а освен това една, две или три от свекървите ми може да са ми направили магия, и аз не знам какво да мисля изобщо …

Не знам как ангелът на разума победи и след малко седях в колата и обяснявах, че този господин е измамник. Описах процедурата и питах приятелката ми: „Е, не те ли накара да правиш същото?” Тя беше смаяна и смутена и каза: „Ами, Лидка, ако не искаш, не идвайте с мен повече. Аз мога да карам и сама дотук.” Освен това беше обидена и предадена.

Тогава извадих пакетчето, което не биваше да отварям и казах: „А ето тук господинът си води записките за нас.” Отворих го, изхвърлих билката и й показах записките – имена на близки, градове, в които съм живяла и пр.

И така – наруших обещанието и не ме хвана неверна болест, която трябваше да започне почти веднага ) След кратка душевна борба се измъкна и моята приятелка. Ето как можеш да се абонираш за продължително омагьосване (

add to del.icio.us : Add to Blinkslist : add to furl : Digg it : add to ma.gnolia : Stumble It! : add to simpy : seed the vine : : : TailRank : post to facebook

Advertisements

Коментари са забранени.