Сульо, Пульо и финансовата криза

Наскоро мой приятел ми каза, че загубил няколко хиляди долара заради кризата. Бях изумена, защото той казва, че морално се противопоставя на използването на такси и обича да плюе консуматорството. Как да предположа, че купуването на ценни книжа е в хармония с житейската му философия?

Не инвестирам в ценни книжа, защото:

1. Не е лесна работа да прецениш в какво да инвестираш. Не знам достатъчно за естеството на различни браншове, нито пък имам идея накъде се движат краткосрочно и дългосрочно. Освен това си спомням един български филм, в който всички бяха садили лук и цената му падна, и един чичо каза: “Еееех, добре са сега тези, които са садили чесън!” Вярвам и на един превъзнасян  американец, който казва, че когато дори таксиметровите шофьори заговорят за инвестиране в X, трябва да сме наясно, че не си струва. Големите, които вече са инвестирали в Х, сега вероятно са се насочили към нещо друго, за което някой ден ще чуем с толкова голямо закъснение, че няма да си струва.

Може би имате добър финансов съветник? Аз не. Не познавам такива, а и предполагам, че не  бих могла да си ги позволя. Не, не вярвам на съветите във вестника.

2. Ако си купиш козичка, трябва да имаш и гребенче. За да предвидя (ако приема, че е възможно) навреме какво ще се случи с ценните ми книжа и дали да ги държа или продавам, трябва да следя какво се случва по света – не само в света на бизнеса, а буквално всичко – от политиката до климата, през човешката психология, понеже вдигането и падането на цените зависи от всичко това.

За да разбираш сложните съвременни финансови инструменти е нужно да да си блестящ математик, но това няма да ти помогне да предвидиш дали таксиметровите шофьори ще инвестират в лук или чесън.

3. Макар че веднъж на 2-3 години пускам тото, принципно не разчитам да спечеля пари без да предложа продукт или услуга. Да рискувам е едно, а да дам друго. Предпочитам да платя за парите си с второто.

Скоро пак ще пиша за финансовата криза, вселената и всичко останало. Дотогава можете да прегледате:

1. Надхитрени от случайността

2. Надхитрени от случайността 2

3. Два противоположни начина за правене на много пари

Advertisements

Коментари са забранени.