Как избираме

След победната реч на Обама, познатите ми се разделиха на две групи: едните споделиха възторга и надеждата си, а другите попитаха за какво е целият този шум и заявиха че не вярват на красиви думи изречени от политици, че политиците като цяло са “маскари”, че участието в избори е безсмислено, а някои казаха че няма да гласуват докато политиците не ги убедят че има смисъл.

Оптимистичните, възторжени гласове долитаха по-често от САЩ, а циничните обезверени по-често от България. Разликата в реакцията на настоящите ми ученици и завършилите или учещи извън страната е показателна. Ето репортаж на Никола от двора на Йейл в победната нощ:

Hey,

Vidqh 4e si pisala za Obama. Re4ta mu naistina e vpe4atlqva6ta. O6te po-vpe4atlqva6to e kolko mnogo hora vqrvat v ideqta za promqna. Ima tolkova malko cinizym 4e e trudno da povqrva 4ovek.
Eto ti nqkolko snimki ot Old Campus, sled kato razbrahme 4e Obama 6te e prezident – http://picasaweb.google.com/nikola.chonkov/YaleLovesObama#
Eto i edno video, koeto e prili4no tymno, no vajnoto e kakvo se 4uva – http://www.youtube.com/watch?v=3UO6Swn_wYA

We know we can change. – YES WE CAN!

Ето и коментара на Ники от блога:

ХАхаха, не мога да разбера защо всички така силно са се трогнали от тази реч. Ами че комбинацията политик + красиви думи е добре позната на света от много години насам… Въпроса е да видим дали тези думи ще се превърнат в реалност. А колкото до това “Ние можем” , “Моите братя и сестри” , думите за промяна и т.н. той се обръщаше към американците, струва ми се … а все пак американците не са целия свят… D

Мисля, че очакванията ни към политиците оформят политиците. Това се случва още преди изборите. Ако очакваме политиците да са невежи и корумпирани, такива ще ни се явят – по закона за търсенето и предлагането. Различните от този модел най-малкото биха пробудили подозрение.

Ние избираме такива, които разбраме – т.е. такива които приличат на нас. Ако сме простовати, избираме простовати. Ако сме по-сложно устроени, смятаме, че управлението на страната не е проста работа и гледаме да не избираме прости хора да я вършат.

Ако не се появяват сложно-устроени и добронамерени кандидати (или пък ако имат минимална подкрепа) то е защото не се е събрала критична маса избиратели която да ги желае и да вярва че са възможни. Трудно е да вярваш в съществуването на нещо което не си срещал, особено ако не прилича на теб.

Честит 10 ноември! Когато дойде Онзи, бях на 18. Разбрах с два дни закъснение и отначало мислех че е шега.

Advertisements

Коментари са забранени.