Честит рожден ден!

Днес моята приятелка Астрид става на 101 годинки.

Радвам се, че макар и с нисък тонус, кашлица, сополи, малко време поради заетост и късно ставане напоследък, успях да прочета биографията й.

Астрид е родена и израснала на село – щастлива и свободна. На 16 години е имала по-добро образование от повечето хора, които завършват на 18 тук и е владеела свободно 3 езика. В Швеция образованието било ценност, дори и сред най-бедните селяни. Дъщерята на ратая вземала книги от библиотеката и четяла на малката Астрид. Това е преди там да достигне електричеството. Баба ми, малко по-възрастна от Астрид, докато играела с приятелки, си говорели на френски, а освен това знаеше и турски. Но това е било в онези старомодни времена – преди Интернет, дори преди автомобила … епохата на конската сила. Надявам се поне в Швеция децата да четат повече и да говорят по-добре чужди езици, отколкото тукашните деца – там поне от десетилетия има организации, които се грижат за това.

На 19 години, вече в града, Астрид станала самотна майка. Първите години за детето й се грижело приемно семейство, а от село й пращали кошници. Ето така е оцеляла. След години се омъжила и имала второ дете. Когато била на около 50, съпругът й починал и тя никога повече не се омъжила. Живяла сама (като баба ми), защото искала да си има свое пространство и време. За да прави най-важното нещо: да пише )

Първата си книга ( за Пипи), написала на 37, след като дотогава  била убедена, че не иска и няма да стане писател. Пипи е моят герой, и от години повтарям, че е изиграла огромна роля в моето израстване (споменавала съм я тук, тук и тук поне). Въпреки това, освен за нея съм чела само за Карлсон и Кати. Време е да изровя всички останали книжки, които е чел Стоян и да започна да ги чета. На български е преведена минимална част от творчеството й. Бих научила шведски ) Приемам подаръци на руски и английски )

Децата обожавали Астрид, но критиците, педагозите и психолозите непрекъснато обяснявали, че е вещица ) Не разбирали, че ако за Астрид може да се каже нещо със сигурност, то е че е на страната на децата. Нищо ново под слънцето – всеки, който не се побира в кутийките ни наричаме вещица.

И все пак, Астрид станала толкова авторитетна фигура, че когато написала една приказка за данъците, правителството решило да ги намали. Когато прегърнела някоя кауза, каузата побеждавала. Позволявала си да пише писма на фигури като Горбачов, и те чинно бързали да й отговорят D

Астрид говорела ясно и високо за всичко. А повечето хора по света в такива случаи се ужасяват и казват:”Ама така не се говори!”. В нея оживява любимият ми архетип на вещицата.

Казвала ли съм, че искам да стана професионална фея и да чета на децата приказки?

Advertisements

One response to “Честит рожден ден!

  1. Pingback: Астрид Линдгрен « Блогът на малко мишленце