Знаеш ли как да гласуваш?

По повод Google бомбата на сайта на правителството питах дали управлението на сегашното правителство е провал. Наскоро Пейо призова да кажем нещо хубаво за властта. Предполагам, че Пейо (също като мен) се е надявал да получи сериозни коментари, защото всички имаме нужда от това: да оценим работата на настоящото правителство, за да си изясним какво искаме от следващото, а оттам нататък да преценим коя политическа сила могла да работи в наш интерес.

Признавам, че не съм достатъчно политически грамотна, както и че не съм следила достатъчно внимателно политическите процеси в последните 20 години, така че имам нужда от помощ. От такава помощ имат нужда учениците ми, част от които тази година ще навършат 18 преди изборите, синът ми, който ще може да гласува на следващите избори, майка ми, която казва, че ще гласува за “Атака”, но е готова да даде ухо за политическите съвети на децата си, както и по-голямата част от българските граждани, които са дори по-малко политически наясно и от мен – всички, които остават да живеят тук, или пък имат близки, които остават да живеят тук.

Не знам дали мога да направя кой знае колко офлайн, освен да обсъждам принципите на демокрацията с учениците си и сина си и да им обръщам внимание върху някои случващи се неща и да ги подканя да ги осмислят, но онлайн мога да помогна на много повече хора, докато самата аз се уча.

Преди време Григор беше предложил да направим уики-наръчник за гласуване. Не знам какво се случи с това. От днес ще следя Туитъра на izbori2009, който пък ме отведе до сайта на проекта, описан като “izbori.biz, е социална мрежа за граждански активни хора, в която всеки може да публикува свой материал или линкове към страници в мрежата свързани с виждания как да променим България. Ако имате какво да ни кажете по темата тук е мястото да го споделите с всички ни без да очаквате цензура. Ако сте граждански активист или просто тези неща ви вълнуват, това е вашето място. Регистрирайте се и побликувайте ваш материал или видео. Ако имате някакви въпроси, Вие винаги може да се свържете с нас.” Може пък това да използваме като платформа.

За тези неща бях вдъхновена от текста на Майя, която ми беше обещала да пише за демокрацията, изборите, българската политическа действителност.

Какво мислите? Пишете всичко, което може да се окаже полезно.

P.S. Имам категории “политика” и “демокрация” в блога (гледай истинския ми блог). Може нещо да свърши работа. А, добавям и категория и таг “Избори 2009″.

Advertisements

Коментари са забранени.