Ако не гласувам?

Някои смятат, че е по-добре да не гласуват, защото не харесват достатъчно нито една от кандидатурите или принципа на провеждане на изборите. Точно поради тази причина не всеки път когато съм можела да гласувам на парламентарни избори съм се възползвала от възможността. Не е изключено и тази година да нямам фаворит или да не ми харесат правилата, но засега смятам да гласувам въпреки това. И дори и да изглежда, че в горната ситуация нямам избор, всъщност имам.

Изглежда примамливо ако предложенията са неприемливи, никой да не гласува, изборите да се провалят, а политиците да се постараят повече и да опитат пак, но вероятността всички гласоподаватели да се въздържат от гласуване е пренебрежимо малка, така че няма да разглеждам този случай.

Все пак е възможно избирателната активност да е твърде ниска. В този случай следва да си дадем сметка кои са вероятните гласоподаватели и какъв избор евентуално ще направят. Ако не ни харесва идеята точно тези групи да предопределят начина, по който ще се управлява страната през следващите четири години, то изглежда разумно да се опитаме да предотвратим или поне променим този сценарий.

Разбира се, съществува и възможността на гражданинът Х да му е безразлично как ще се управлява страната. В този случай участието в избори е безсмислено.

Проблемът е, че съществуват групи от населението, чието битие зависи от начина на управление на страната, но самите те не го осъзнават. Ще ми помогнете ли да изясним какво зависи и какво не зависи от избраните за народни представители и какво произтича от нашия избор?

Възнамерявам да използвам събраната информация за да я включа в Учебника по гласуване, където освен изясняване на терминологията, ми се иска да има отговори на въпроси, които си задават потенциалните избиратели. Засега Учебникът е само ембрион, но може да се превърне поне в юноша. За това ще допринесат не само тези, които могат да предоставят компетентни отговори, но и тези, които (също като мен) не се стесняват да задават глупави въпроси. Все още не съм допринесла за Учебника, защото не се чувствам подготвена, но записвам въпроси в един бележник, разговарям с хора, които са по-наясно и чета.  Вие можете да направите същото.

Надявам се повече на добросъвестни отколкото на остроумни въпроси и отговори. Благодаря.

Коментари

Advertisements

Коментари са забранени.