Светци без минало

На 18 години, точно след 10 ноември, 1989, побързах да се абонирам за леви и десни вестници. Новите десни говореха за греховете на старите леви, а вторите отвръщаха на първите с “Всички сме грешни” и на свой ред им припомняха стари грехове.

Солидна част от новите десни бяха добре познати от телевизионните екрани. Нямаше начин да не се замисля за евентуалните им прегрешения и компромиси – социалистическата телевизия не пълнеше студията си с дисиденти.

За да избера едните или другите, се налагаше да простя на всички. Направих го, защото вярвам, че човек не е непременно миналото си и има способността да осмисля и да се променя.

Тогава се появиха и нови десни лица. Сега, двайсет години по-късно вече минават за стари. Остаряха и някои нито-леви-нито-десни.

Допускам вероятността да се разочаровам от многообещаващи нови и неизцапани, както и да се очаровам от прегрешили стари. У нас за политически светци минават тези, на които не познават миналото, а на тези, които смятат за грешници, отказват бъдеще. Точно обратното на думите на любимия ми Оскар Уайлд: ” Всеки светец има минало, и всеки грешник има бъдеще.”

Advertisements

Коментари са забранени.