Участник или публика

Много хора казват, че политиката е мръсна работа и не се захващат с нея. Някои дори отказват да гласуват, за да не си изцапат ръцете.

Нашите бездействия, обаче, понякога оказват по-голямо въздействие върху света отколкото нашите действия. Смятаме, че като не предприемаме действия, няма опасност да сгрешим или да сътрудничим на това, което определяме като зло, несправедливо и пр. Понякога, обаче, точно по този начин не само пропускаме да направим добро, но и улесняваме действия, които не одобряваме.

Не е нужно да станеш политик за да участваш в политиката. Дори не е нужно да гласуваш. Има и други начини да промениш политическата ситуация.

Един от тях е да генерираш и споделяш идеи, които някой друг би могъл да използва. Това вече се прави онлайн и “у нас” ;) Виж, например, отворената кампания за Синята коалиция. Там всеки може да публикува и коментира идеи за начините, по които всички можем да дадем своя принос за избирането на демократично и отговорно правителство и представителство в Европейския парламент. (Този проект е доброволен и не е обвързан с партиите от коалицията.) Аз се регистрирах и гласувах за една идея. Утре ще продължа да разглеждам.

Ако Синята идея не ти харесва, можеш лесно да стартираш друга кампания – червена, зелена, шарена … каквато ти харесва. Ще се радвам ако оставиш линк към нея при мен.

Повече за конкретната инициатива можеш да прочетеш при Юнуз. Тук и тук. А на мен ми се струва, че идеята тръгва оттук :)

Advertisements

Коментари са забранени.