Докога ще има ДПС?

За някои е очевидно, че ДПС не помага с нищо на българските турци. Ако искаше да им помогне, досега щеше да е започнало да работи за повишаване на образователното им равнище и преминаване от тютюнопроизводство към друг поминък. Предполагам, че нямаше да е трудно, защото те са малка, сплотена и дисциплинирана група от населението.

За други, обаче, не е. Едните от тях гордо се наричат “националисти”, а другите са избирателите на ДПС. Първите си имат Волен Сидеров и Боян Расате. Кого си имат вторите?

На пръв поглед изглежда логично различни групи от избирателите на ДПС да припознаят като представляващи интересите им други партии – селскостопанските производители, например, биха могли да гласуват за земеделска партия, а всички биха могли да се ориентират към ляво, дясно, център или негласуване. Това, обаче, се случва рядко.

Дори живеещите извън България продължават да гласуват за ДПС. Не само тези, които живеят в Турция. Хиляди гласове ще дойдат от други части на света, защото българските турци, живеещи в големи европейски градове гласуват за ДПС.

Защо?

Очевидно българските турци си имат причина – рационална или ирационална, но достатъчно добра. Очевидно никой друг не им предлага това, което им предлага ДПС. Очевидно никой друг не си прави труда поне да им обещае нещо – може би защото това изисква пътуване и усилия, а може би защото всъщност никой не се интересува от тях. Може би път точно статуквото е удобно за други политически формации – едни за да оправдаят съществуването си с противопоставяне срещу турците, а други за да разчитат на парламентарно коалиране с ДПС, което има сигурен електорат и предвидими проценти.

Удобно е да смятаме, че гласуват от глупост, с надежди, които никога не се оправдават. Ами ако гласуват от страх? А на нас, просветените и образованите, какво ни пука?

Вижте и текста на Никола + коментарите.

Advertisements

Коментари са забранени.