Ако знаеше молитвите на другите

Не е лесно да бъдеш снизходителен към родителите си особено ако се чувстваш наранен от тях. Още по-трудно е да живееш със знанието, че си наранил децата си, особено ако ти се струва че си можел да им го спестиш. Единственото изцеление за тези болки изглежда да е осъзнаването, че всеки винаги прави най-доброто, на което е способен в момента. Вместо да казваме, че Х е можел да постъпи така, а не онака, можем да помислим дали има хора които ИСКАТ да изберат по-лош сценарий от най-добрия.

За тези които не са се влюбвали по време на брак / връзка, напускането на партньора И децата може да изглежда като най-големия грях на света. За много деца решението да останеш не се брои за смекчаващо вината обстоятелство.

Не знам дали някога ще прочета класическата “Анна Каренина”, но се радвам, че прочетох малката “Молитвите остават” (Dualar Kalicidar) на Туна Киремитчи, написана в днешния век. В нея няма да откриете хладни обобщаващи разсъждения като моите дотук, а САМО диалог – между две жени, които се срещат през 21 век в “цивилизован повече от необходимото” град е Централна Европа за да си говорят на турски.

Едната е немска еврейка, прекарала най-хубавите години от младостта си в Истанбул (за да е далече от Хитлер), а другата е млада истанбулчанка, която учи в европейски университет в момента. Едната е чела “Анна Каренина”, а другата ще я прочете сега. Останалото е тайна ;)

Не знам турски, но преводът ми изглжда чудесен. Напомня ми ЛЕКО за стила на Ерик Еманюел Шмит.

143 стр., 6.99 лв., ИК “Труд”

Коментирай в истинския блог

Advertisements

Коментари са забранени.