За математиката и майсторството

Зачетох разни книжки за математиката и информатиката, защото искам да мога да обяснявам на децата какви са началата на информатиката, т.е. какво е нужно човек да знае, за да може да се занимава със същността, а не да папагалства на програмни езици. Опитвам се да си спомня своите първи срещи с аритметиката, как използвахме сметалото и дали онези дъсчици с пирони и хартиени кръгчета, които беше сковал дядо ми не бяха всъщност по-полезни. Купих си и сметало.

Да изучиш аритметиката може и да е постижение за едно малко дете, но е жалко поотрасналите да останат на нивото на аритметиката и да се гордеят със способността си да смятат, която от един момент нататък се основава в голяма степен на запаметяването. Ето защо не съм добър сметач (дори не знам добре таблицата за умножение) – защото си имам калкулатор. Много по-важно от оперирането с математическите действия е умението сам да преведеш преводимото в реалността на математически език. Оттам нататък можеш да оставиш смятането на компютъра.

Упражняването води до автоматизиране, с което впоследствие се печели време и умествен ресурс, свободни за по-предизвикателни неща. Понякога, обаче, точно това върши лошата услуга: някои стават твърде добри сметачи и започват да смятат като сомнамбули.

Вярно е че майсторството идва, когато спрем да осъзнаваме всяко отделно движение, но проблемът е, че по този начин, ако липсват други неща, майсторството може да се удари в таван и да си остане вечен екзерсис – като тъпоумното прерисуване и фитнеса, като граматичните упражнения. За да не се случи това, трябва контекст на спонтанност – да измислиш сам танц на непозната музика, да нарисуваш нерисувано, да сковеш етажерка за първи път, да поиграеш за удоволствие, да обясниш нещо на чужд език. Докато правиш тези неща, неминуемо ще повтаряш (макар и не в чисти серии) простите движения, the building blocks, но този път те ще са част от голямото смислено цяло.

Майсторството ще идва по-бавно и хаотично, но всъщност трайно и органично. Проблемът е, че нямаме търпение и вяра.

Коментирай в истинския блог

Advertisements

Коментари са забранени.