Университетът: слуги на килограм

Съгласна съм, че почти всички университети произвеждат огромно количество слуги – хора, готови да извършват куп безсмислени подвизи [които да впишат в CV-то си], само за да станат нечии служители.

Съгласна съм, че студентите са подложени на толкова силен натиск [от състуденти и родители, не толкова от преподаватели], че дори се отказват от мечтите си и радостта си в името на финансовия успех.

Не мога да си затворя очите, обаче, за факта, че в съвсем същите университети учат здраво и се дипломират свободни любознателни хора. За тях университетът предлага средства да изследват себе си и света. Те избират да учат неща, които ги интересуват. Имат смелостта да се откажат от престижни програми, които не ги вдъхновяват. Познавам такива хора.

Някои от тях държат да получат диплома и да станат нечии слуги – не заради финансовия успех, а за да практикуват това, което обичат, а някои от тях обичат да служат – да са в услуга, да се грижат.

А и какво толкова лошо има в стремежа към финансова стабилност? Тя би могла да осигури време и спокойствие за изследване на света и себе си – не само на теб, но и на хората, които обичаш.

Вашият коментар в ИСТИНСКИЯ блог

Advertisements

Коментари са забранени.