Да подкрепя или да не подкрепя?

Миналата година се включих в кампанията за набиране на семейни спонсори за SOS Детски селища. Направих го, защото подкрепям тази форма на отглеждане на деца, лишени от родителски грижи.

Тази година получих покана да участвам в глобалната кампания на SOS Kinderdorf – SOS!Childhood. Не се отзовах веднага, а писах писмо до Калина, която работи за кампанията и споделих, че се чувствам малко като при получаването на покана за присъединяване към Фейсбук група, с което да изразя съпричастност и толкова, а аз имам смесени чувства по отношение на такива кампании. Повечето хора просто се регистрират, с което не променят положението на страдащите. От друга страна, по този начин, разпращайки покани, те осведомяват други хора за различни проблеми и така увеличават шанса да се намерят повече такива, които наистина биха могли и искат да помогнат.

Не знам. Аз по-скоро се чувствам лицемер в ситуации, в които призовавам хората да помогнат, а аз самата не помагам. Освен това се притеснявам, че когато хората непрекъснато биват затрупвани с такива послания, те губят чувствителността си към тях, и все по-често се изпълват с досада и просто изтриват съобщенията или пък прекъсват връзка с източника на информация. Има доста да се разсъждава по тези въпроси, но няма да го правя днес.

Днес просто ще ви кажа, че SOS Детски селища не са типичните домове за сираци, а еднофамилни къщички, в които децата растат в семейна атмосфера. Желаещите да станат SOS родители се подбират внимателно, преминават през солидно обучение и поемат дългосрочен ангажимент. Писала съм за професионалните родители тук, а така съм участвала в миналогодишната кампания.

Писмото, което получих ми напомня, че детството днес е в опасност:

– На всеки 7 секунди, едно дете умира от глад (общият брой е около 49 милиона);
– ¼ от деца по света живеят в бедност;
– 100 милиона деца не посещават училище поради бедност и дискриминация;
– Децата трябва да се държат като възрастни от твърде ранна възраст.

Можете да изразите подкрепата си към детските селища по този начин:

– като оставите името си на глобалния сайт: http://www.soschildhood.org/ (гласът му ще бъде отчетен веднага)

– като сложите Facebook application-а на глобалната кампания: http://apps.facebook.com/soschildhood/ в профила и поканите приятели (но може би не е добра идея да каните ВСИЧКИТЕ си приятели – отделете време и помислете на кого би било добре да изпратите)

В българския сайт на кампанията http://www.soschildhood.org/bg, можете да оставите и своето послание, като споделите щастлив момент от детството си.

Всъщност можете да помогнете и като направите дарение ( квадратчето  „Take action. Send a hug“ ще ви отведе до нужната страница, а може и да кликнете върху предния линк)

И още нещо … скромността може да краси човека, но не бъдете прекалено скромни ако помогнете на някого. По-добре споделете с повече хора, че сте го направили – така ще вдъхновите и други хора.

Вашият коментар в ИСТИНСКИЯ блог

Advertisements

Коментари са забранени.