Възможно ли е да избягаш от Ада?

Представете си, че  животът ви е в опасност и в страната, в която живеете няма кой да ви защити. Причините могат да бъдат различни – от политическо преследване, през етническо прочистване до домашно насилие. Просто си представете, че във всяка прекарана в тази страна секунда рискувате живота си. Ако не искате да прекарате останалата част от живота си скрити у свои близки и така да рискувате и техния живот (като семейството на легендарната Ане Франк) или пък просто нямате такива близки, очевидният единствен изход е да напуснете страната.

Представете си, че напускате страната нелегално, пътувате нелегално (да речем в някакъв кашон), и когато всички ваши спестявания са похарчени за да платите на трафикантите, които са организирали бягството ви, пристигате в страна, в която никой няма лични, етнически, расови, религиозни или политически причини да се опитва да ви убие. Надявате се да поискате статут на бежанец и да започнете живота си отначало в тази страна.

Надявате се някой ви упъти към институциите, които отговарят за уреждането на статута ви, да се намери някой, който да превежда ако не знаете език, на който можете да се разберете с институциите, и да ви осигури временен подслон. Надявате се след това да си намерите някаква работа, и когато си стъпите на краката, да изплатите това, което сте получили.

Истината, обаче, е следната: все по-малко хора, които рискуват живота си за да спасят живота си като се установят в друга страна получават статут на бежанци. След разглеждане на случаите им, повечето от тях биват експулсирани обратно в ада, от който са избягали.

И още една истина: докато чакат присъдата си, те отново живеят в ад. Защо? Нали докато чакат решенията на отговорните институции тези хора пребивават легално в страната и никой не ги преследва?

На теория е така – би трябвало да чакат решенията на свобода. Ако излезнат решения, които постановяват да бъдат върнати в страната, от която са избягали и има сериозни подозрения, че може да се опитат да изчезнат докато се урежда обратното им депортиране, могат да бъдат задържани в дом за временно настаняване на чужденци.

„Според Закона за чужденците в Република България като първа възможност при съществуването на пречки за изпълнение на заповедта за депортиране чужденецът се задължава да се явява ежед­невно в полицейската служба по местопребиваването си, до отпадане на пречките. Едва като втора възможност се допуска принудително настаняване в специален дом – но би трябвало да има конкретни причини, които да докажат необходимостта от отнемане на свободата. В този смисъл принудителното настаняване би трябвало да е крайна мярка, налагана в изключителни случаи. Адвокатите, с които „Капитал“ разговаря обаче, коментират, че през последните години се наблюдава точно обрат­ната практика – а именно вместо крайна задържането е обичайната мярка.“ (от статия на „Капитал“)

В такъв дом в нашата страна пребивават и хора, които чакат решението си – защото няма къде другаде да отидат.

В такъв дом можете да прекарате неопределено дълго време – докато чакате съдебното решение, а после докато чакате да ви върнат там, откъдето сте дошли. Всъщност ако сте в България е доста вероятно да прекарате в дома повече от година; на някои се е случвало да прекарат и две години. Ако сте затворник, сте наясно колко време предстои да прекарате в затвора. Ако сте бежанец, не сте.

А как живеете в дома? С много хора в една стая, където уринирате в шише ако сте викали да ви изведат до тоалетна, но дълго време никой не е дошъл, вероятно с един кат дрехи, които няма с какво да смените, освен ако някой добър самарянин не донесе отвън. Ако сте бебе, може да прекарате повече от месец без дрехи, докато една добра жена не ви донесе. А ако в това време сте наясно, че всъщност чакате за да се върнете в другия ад, от който сте се опитали да избягате, защо да не се самоубиете още сега? Може  би ще е по-безболезнено, отколкото да умрете след мъчения в родната си страна или пък да се разболеете сериозно в дома и да нямате достъп до лекарска помощ и медикаменти.

Всъщност ако знаехте за съществуването на този дом и какво се случва в него, вероятно щяхте да предпочетете да не попадате в него. Щяхте да плащате подкупи на полицаи докато имате пари, а при достатъчно добър късмет можехте да попаднете на добри хора, които да ви окажат безплатна правна помощ и да ви помогнат да се сдобиете със статут на бежанец, а в това време други добри хора да ви помогнат да оцелеете физически докато дочакате документите, с които имате право да си наемете квартира и започнете работа.

Колко попаднали в България бежанци, според вас, са имали този късмет. Нищожен процент.

Ако искате да знаете какво се случва попадащите у нас бежанци, можете да прочетете разказите на Светла за срещите й с нелегални бежанци – тук, тук и тук.

Ако искате да знаете какво представлява домът, можете да прочетете статии онлайн и да видите репортажи на бтв – започнете с тази статия, а тя ще ви даде връзки към останалите източници.

Ако искате да знаете кой наистина помага на бежанците у нас и как можете да му помогнете, вижте тук и тук

Ако искате да прочетете доклада на ООН за ситуацията с бежанците.

Тази вечер в Червената къща има среща – дискусия за бежанците в България.

Събрала съм всичко това в Twitter акаунт. Всеки, който иска да публикува в този акаунт информация, може да ми пише на lyd точка students @ gmail.com

А иначе всеки би могъл да даде линк към тази статия или каквото сметнете за подходящо, за да научат повече хора какво се случва с бежанците у нас. Може пък да се намерят желаещи да помогнат :)

Можете и да помогнете като сътрудник на нов блог :)

Вашият коментар в ИСТИНСКИЯ блог

Advertisements

Коментари са забранени.