Re:tv умря. Е, и?

Не мога да заплача за смъртта на re:tv, тъй като съм я гледала само няколко пъти, но се радвам, че извади на бял свят доста хора, които твърдят, че искат качествена независима обществена телевизия. За няколко дни във Фейсбук се събра групата Ре:Публика, която в момента има над 3, 000 членове. Появиха се няколко дискусии, сформира се инициативен комитет, който се срещна със собствениците, за им покаже, че има начини за дофинансиране на телевизията.

Аз не държа re:tv да бъде съживена, тъй като не съм кой знае колко впечатлена от тази телевизия, но смятам, че е важно да се роди независима, публична, качествена телевизия, която предлага неща, които не могат да се видят по другите телевизия. Такава телевизия може да няма много зрители, тъй като повечето тв зрители изглежда, че навикнаха да гледат плоски, пошли и лесносмилаеми неща, но самото и съществуване би било предпоставка да се появят още зрители, а защо не и имитатори. Как би могло да стане това, разбира се, е друга тема.

Тези дни често мисля за това и раждам съвсем конкретни идеи, за разлика от времето преди спирането на re:tv, когато просто си въздишах и мечтаех за нещо като BBC и PBS, но за рояка идеи за конкретни жанрове, публики и начини на изпълнение и финансиране не е времето да говоря сега. Сега искам да споделя само няколко нещица от по-общ харатер:

– Не е задължително основното финансиране да дойде от богатите чичковци; както отбелязаха и други, една сума може да се получи от малко на брой големи донори, както и от голям брой малки донори, така че ако има критична маса българи, които влагат едно и също значение в „независима публична телевизия“, те могат да обединят усилията си и да осигурят финансиране – не само от собствените си джобове.

– Качествени неща могат да се правят със свръхфинансиране, но могат да се правят и с висока ефективност; второто обикновено води до по-големи шансове за устойчивост.

– Хората не са мотивирани само и най-вече от парите; ето защо талантливи и амбициозни хора работят безплатно – някои защото вярват в каузи, а други защото така допринасят за изграждането на личната си професионална репутация, а трети, защото иначе нямат кой знае колко значими неща за правене, но пък имат умения, вдъхновение и време. Ето защо, смятам, че създаването на независима публична телевизия би могло да привлече талантливи хора на различни възрасти – от студенти и гимназисти до пенсионери, а онези,  на върха на каймака също биха били  изкушени да поизлъскат още личната си търговска марка.

Такъв проект се нуждае от всякакви специалисти и таланти – от предприемачи и юристи, до PR специалисти и художници, а по-средата инженери, публицисти и какви ли още не.

Ако идеята ви изглежда вдъхновяваща, на първо време можете да се присъедините към Фeйсбук групата Ре:Публика, пък да видим какво ще излезе :)

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.