Макдоналдизацията на обществото

Все още се чудя дали си струва да пиша за тази книга от 360 стр. / 16 лв, която успях да преглътна на няколко порции. Хвала за положения труд да се изследват доста области: пазаруване, хранене, образование, здравеопазване, религия, политика, медии, работа, туризъм, развлечения, спорт, раждане, смърт и пр., както и за енергията да се опишат безброй примери. Би било образователно за доста млади хора да се запознаят с тях, но за мен щеше да е достатъчно ( и не толкова досадно) да прочета доста по-стегнато изложение, структурирано по такъв начин, че да не оставам постоянно с впечатлението, че чета едно и също. Може би колекция от няколко есета щеше да ми се отрази по-добре.

Ако все пак някой реши да я чете, препоръчвам да си избере една област, например здравеопазване, и да прочете всичко написано в нея в различните глави, а после да похване друга област и да процедира по същия начин.

Като цяло макдоналдизацията е подход, който се базира на ефективност, изчислимост, предсказуемост и контрол – все неща, които в много случаи са довели човечеството до това, което много хора наричат прогрес, но доведени до крайност те снижават качеството на живота, особено осезателно в някои области.

Макдоналдизацията е неустоима за народните маси и отблъскваша за тези, които поставят качеството пред количеството. Тя е подклаждане от силите на мнозинството и отбягвана от тези, които могат си го позволят, включително тези, които я налагат и печелят от нея.

За едни тя е удобна, а за други мъчителна. Едни се бунтуват организирано срещу нея, в повечето случаи с минимален успех, а други индивидуално и елегантно се възползват от преимуществата й и избягват недостатъците й.

Сериозният проблем, обаче, е в това, че предпочитанията в много случаи са предопределени от средата, в която се раждаме и израстваме, а това може да означава, че макдоналдизацията е като търкаляща се снежна топка. Аз лично не се ангажирам с прогонзи за развитието на този процес или противоположните на него.

Тъй като читателите ще пожелаят примери, ето:

– бързото хранене – все по-достъпно и нискокачествено

– раждането в болница днес – такова, срещу каквото наскоро протестираха пред една софийска болница – „обработване“ за определено стандартизирано време максимален брой раждащи, без съобразяване със скоростта на естествените процеси и индивидуалните особености

– масовото образование – предназначено за хипотетичния средностатистически ученик, ощетяващо по-бавните и по-бързите, безразлично към интересите и индивидуалния стил на учене

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.