субективни смутени мисли

Вчера станах член на Фейбук група, която се противопоставя на поредните опити за прокарване на законопроект, който ще даде възможност на МВР, ДАНС и МО да следят разговорите ни по мобилни телефони, както и сърфирането ни в Интернет. Обясних защо това може да е опасно за всички нас.

Станах член на тази група и поканих всички свои български Фейбук приятели да подкрепят инициативата на тази група, която смята да изпрати писмо до Народното събрание – за да е подписано от повече хора.

Цял ден след това ме глождиха следните мисли: тази група е основана и администрирана еднолично от Вени Марковски – кумец на бившия премиер Станишев, както и бивш кандидат-кмет на София, който навремето ми стана несимпатичен с изказването си, че България ще се оправи тогава, когато премиерът на страната е кум на кмета на столицата. Станишев още не беше премиер, но предполагах, че има големи шансове да стане в следващото правителство – така и стана. Запитах се защо ли не се намери някой друг да оглави тази инициатива, но не си направих труда да потърся дали съществуват други групи със същите цели. Освен това, заедно със салатата на вечеря, реших накрая да преглътна предразсъдъците си и да си кажа „Ами нормално е, БСП е в опозиция. Нали е по-важно да постигнем целта.“

Днес, обаче, видях, че Комитата е основал друга група . Присъединих се към нея и веднага съобщих, че съм член и на другата и дали не е по-добре двете да се обединят, тъй като на първо четене не откривам принципни разлики в позициите им. Получих следния отговор: „Няма лошо различни групи да има. Искам да ви припомня, че Вени Марковски няма стабилно мнение по темата. Преди няколко месеца той подкрепяше БСП и тяхната политика в областта на Интернет (т.е. Румен Петков и Миков), както и президента, така че е добре да има група, независима от партии и колебанията им по въпроса.“, както и линкове към дискусия в блога на Вени Марковски, блога на Атанас Чобанов (от когото пък имам неприятни впечатления от някогашното ми участие в един онлайн проект)  и сайта на в-к „24 часа„.

Става ясно, че Вени Марковски, член на Управителния съвет на сдружение, чиято цел е да защитава правата на Интернет потребителите, си е позволил от името на сдружението да подкрепи листата на БСП за европейските избори. Членове на сдружението са възмутени и пишат отворено писмо до Управителния съвет: „Считаме за недопустимо сдружение, призвано да защитава интереса на интернет потребителите, да се обвързва с партия, известна с опитите си да ограничава информационните права и свободи в България“.

Според коментиращите в блога на Вени Марковски, подкрепените от него кандидат-евродепутати от БСП Калфин и Винегин подкрепят следенето в Интернет. Кристиян Винегин се включва и се опитва да обясни, че не е за безконтролното следене в Интернет, но смята, че след като служителите на мобилните оператори, Интернет доставчици и други имат достъп до данните ни, така или иначе не сме защитени и животът ни се превръща в Биг Брадър, и че не е оптимист по отношение на тази тенденция. Калфин не се включва в този разговор, но вече е казвал, че не се страхува от подслушване, ако това е законно. Можете да проследите коментарите в блога на Марковски.

Нямам време да изследвам всички движения на Вени Марковски по въпроса за подслушването и си оставам с едно неприятно чувство. Може би сега трябва да поканя всички приятели във Фейсбук да се присъединят към групата на Комитата ако не искат да се чувстват партийно обвързани.

А за мен си остава  притеснението да членувам в едни и същи групи и сдружения с хора, които не харесвам.

Вашият коментар

Advertisements

Коментари са забранени.